Juttusarja kukkivista kukista: Alaston daami kylvyssä

0
Särkyneensydämen herkkiä kukkia.

Luutnantinsydän, jota myös kutsutaan särkynytsydän-nimellä, on vanhahko ja monivuotinen puutarhakasvi ja perenna. Perenna on monivuotinen, abienna yksivuotinen ja bienna kaksivuotinen. Särkynytsydän on kukka, joka on saanut niin monet mielikuvitukset liikkeelle.

Kun nostat ylös terälehteä, joka muistuttaa hametta, näet ohuen ja alastoman naisen vartalon kylvyssä. Voit ehkä myös havaita kiinalaisen dzonkin tai tytön pitkässä hameessa. Kun riisut hänet, tulee esille pieni pullo, luutnantin taskumatti.

Se miksi kasvi on nyt mummojemme tai omalla pihallemme, on seurausta sodan voitosta. 1600-luvun keskivaiheella kaikilta paitsi kiinalaisilta ja hollantilaisilta kauppiailta oli täysi kielto astua Japanin mantereelle. Hollantilaiset joutuivat asumaan keinotekoisella saarella, Deshimassa, Nagasakin sataman lähellä. Siihen saareen japanilaiset saivat kulkea erittäin pitkää ja vartioitua siltaa pitkin, samoin prostitoidut sekä tarkoin harkitut taiteilijat.

Vuonna 1823 saksalaissyntyinen Philipp Franz von Siebold oli lääkärinä. Japanilaiset luulivat häntä hollantilaiseksi. Hän sai lääkärin vastaanottohuoneiston Nagasakissa ja kiinnostui myös botaniikasta.

Pääosa potilaista oli ylioppilaita, joilta hän vastavuoroisesti sai tietoa kasveista, joita kerättiin Deshimasaareen ja sieltä hollantilaisilla laivoilla kohti Hollantia.

Siebold joutui jättämään Japanin, otti 1200 kasvia mukaansa, mutta vain 260 niistä jäi eloon. Tässä särkynytsydän oli onnekas.

 

Särkynytsydän

  • Sydämet voivat olla valkoisia tai punaisia.
  • Viihtyy multarikkaassa maassa ja mieluummin saa kasvaa samassa paikassa vuosikymmeniä.
  • Sen latinankielinen nimi Dicentra spicata on nykyisin Lamprocapnos spicata. Kasvi on lievästi myrkyllinen.
  • Myös hyvä leikkokukkana, eli jotakin hyvää sodista on ollut.

Näin kirjoitti puutarhateknikko Raimoaatos

Juttusarjassa työuransa puutarhurina tehnyt Raimo Oksanen kertoo tarinoita kukkivista kukista.

 

Juttua korjattu 25.5. kello 9.27: Abienna tarkoittaa yksivuotista ja bienna kaksivuotista kasvia.