Kaikki putket kerralla samaan kaivantoon

0
Mikaelinkadun kaukolämpötöitä tekevälle Santeri Rantatalolle kaivinkone on tuttu työkalu, ensimmäisen kerran hän kokeili koneen käsittelyä jo viisivuotiaana.

Arto Kanerva

Laitilan keskustassa on tehty putkitöitä muutaman viikon ajan. Keskuskadun osuus alkaa Laitilan Lämmön puolesta olla valmis, kertoo lämpöyhtiön toimitusjohtaja Mika Salo .

Kaupungin vesi- ja viemärityöt jatkuvat keskustassa vielä jonkin aikaa. Mikaelinkadulla töiden pitäisi olla valmiina heinäkuun puoleen väliin mennessä.

– Vanhimmat kaukolämpöputket alkavat olla kohta 40 vuoden ikäisiä, joten alkaa olla aika uusia niitä. Ensi vuonna on ohjelmassa isona työnä Vihtorinkatu Eurantien suuntaan. Siinäkin yhteydessä samalla kertaa uusitaan myös kaupungin vesi- ja viemärilinjastoja. Mukana yhteistyössä ovat myös Laitilan Puhelin Osuuskunta eli LPO ja Vakka-Suomen Voima eli VSV, jotka vetävät tarvittaessa omat kaapelinsa samaan kaivantoon.

Salon mukaan kaukolämpöverkoston uusimisen valmistumisesta ei oikeastaan voi puhua, sillä työ on jatkuvaa ja putkistoja pyritään uusimaan aina vanhimmista alkaen

Kari Saisaari LPO:sta sanoo, että heidän verkostonsa on hyvässä kunnossa, eikä isompiin töihin ole keskustan alueella paljon tarvetta. Kaukolämpötöiden yhteydessä LPO lähinnä asentaa kanavaputkia maan alle, jotta kaapelien veto olisi helpompaa, kun niitä joskus tarvitaan.

– Suurimmat uudistukset ovat tällä kertaa siinä, että kirkkoon vedetään valokuitu, Jazz-lavaa varten tehdään nopeat yhteydet ja torille vedetään putkia, jotta piuhojen vetäminen kävisi tarvittaessa helposti.

VSV:n sähköverkkojohtaja Juho Jussila toteaa, että heillä kaikki keskustan sähköverkkoon liittyvät isot työt on tehty ja kaikki tarvittava on rakennettu.

– Olemme tietysti mukana, kun joku katuja avaa, jos jotain uusittavaa löytyy.

Töitä on tekemässä lämpöyhtiön ja kaupungin lisäksi kaksi urakoitsijaa, joista Santeri Rantatalo tekee töitä Mikaelinkadulla. Hän perusti viime vuonna isänsä Karin kanssa Sediment Oy:n. Tämä on tuoreen yrityksen ensimmäinen urakka.

– Isä on näitä töitä tehnyt parikymmentä vuotta ja itsekin olin viisivuotias, kun ensimmäisen kerran tartuin kaivinkoneen puikkoihin.

Rantatalo kertoo, että työ on sujunut hyvin ja ellei mitään yllättävää tule vastaan, niin kaikki on valmista aikataulun mukaan heinäkuun puoliväliin mennessä. Alueen taakse tehty kiertotie on helpottanut asukkaiden kulkemista. Rantatalo tekee työtä lämpöputken mittaisissa paloissa, jolloin vain yksi tai kaksi pihaliittymää on kiinni kerrallaan.

– Tavoitteena on saada työt ajoissa valmiiksi, mutta aiheuttaa mahdollisimman vähän haittaa alueen asukkaille, Rantatalo toteaa.