Kaupunginjohtajat kuntavaaleissa

0

Kesän kuntavaaleissa on ehdokkaina useampikin kaupunginjohtaja. Laitilan keskusta sai ehdokkaakseen entisen kaupunginjohtajan Jukka Alkion. Uudessakaupungissa listalle nousi viime metreillä Raumalta eläkkeelle jäänyt kaupunginjohtaja Kari Koski (sd.), jokamyösUudenkaupunginkipparinasai arvostusta yli puoluerajojen.

Turussa näyttävää vaalikampanjaa tekee kaupunginjohtaja Minna Arve (kok.), joka tähtää pormestariksi. Myös Raision ex-kaupunginjohtaja Ari Korhonen (sd.) on ehdokkaana.

Kaupunginjohtajien lähtö kuntapolitiikkaan herättää monenlaista puntarointia. Raisiossa SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Hannele Lehto-Laurilaa närästi Korhosen ehdokkuus jopa niin, että hän oli ensin jäämässä itse pois vaaleista. Listalla hänen nimensä nyt kuitenkin komeilee.

Jotkut saattavat epäillä, malttavatko ex-kaupunginjohtajat pysyä lestissään. Riippuu täysin henkilöstä, miten hän uuden roolinsa ottaa. Myös sosiaalinen paine vaikuttaa. Kriisin tullen ex-kaupunginjohtajaa varmasti huudetaan apuun.

Entisten kaupunginjohtajien ehdokkuutta moni äänestäjä kuitenkin arvostaa. Kaupunginjohtajilla on valtava määrä tietoa ja osaamista. Jos ex-virkamiehen terveys vain kestää, olisihan se suoranaista haaskausta heittää sellainen osaaminen hukkaan.

Onhan näitä entisiä kaupunginjohtajia nähty ennenkin valtuustoissa. Uudenkaupungin entinen kaupunginjohtaja Erkki Lahikainen (kok.) istui yhden kauden valtuustossa. Turussa Juhani Leppä (kok.) sai sotkun aikaan kaupunginjohtajana, mutta valtuutettuna seestyi.

Alkio ja Koski tunnetaan kyvykkäinä herrasmiehinä. Heillä varmasti on selkeä käsitys tulevasta roolistaan.

Teija Uitto