Korona on mutkistanut juhlasuunnitelmia – Antolan perheessä vietetään kesällä lakkiaisia ja rippijuhlia

0
Heidi ja Maria Antola ovat suunnitellet Marian tulevien ylioppilasjuhlien tarjottavia selailemalla niin internetin kuin talteen kerättyjen reseptien tarjontaa.

Laitilalaisessa Antolan perheessä tulevaan kesään osuvat sekä ylioppilas- että rippijuhlat, ja nyt mietityttää muun muassa se, miten paljon vieraita ylipäänsä voi kutsua.

– Onhan tämä tilanne siinä mielessä vähän kurja, kun edelleenkään ei ole tiedossa esimerkiksi sitä, millaisia rajoituksia mahdollisesti koronan vuoksi on voimassa kuukauden kuluttua olevana lakkiaisviikonloppuna, sanoo Heidi Antola, jonka Maria-tytär kirjoitti tänä keväänä ylioppilaaksi.

Antolan perheen tavoin lukuisissa perheissä on pohdittu kesän juhlien järjestämisen raameja, muun muassa sitä, miten paljon ihmisiä voi ylipäänsä kutsua. Antoloilla tulevaan kesään osuvat kahdet isommat juhlat: esikoisen ylioppilaaksi valmistumista on tarkoitus juhlistaa varsinaisena lakkiaispäivänä kesäkuussa ja heinäkuussa vuorossa ovat nuorimman lapsen rippijuhlat.

Heidi Antola myöntää, että selvät korona-ajan ohjeet helpottaisivat juhlien järjestämistä. Toisaalta hän sanoo ymmärtävänsä, että tähän aikaan kuuluu tietty epävarmuus.

– Ensi viikolla pitäisi tulla linjaus sen suhteen, millaisia juhlia vierasmäärää ajatellen kesäkuussa voi järjestää. Sen jälkeen uskalletaan postittaa kutsut, Heidi sanoo ja lisää:

– Toki esimerkiksi lähisuku jo tietää, että meillä juhlitaan 5.6.

KORONA-AIKA harmittaa sikäli, että toiveissa on ollut järjestää isommat ylioppilasjuhlat.

– Meidän perheessä esimerkiksi rippijuhlia on vietetty oikeastaan ihan lähimpien sukulaisten ja ystävien kesken, mutta ajatuksena on ollut kutsua sitten ylioppilasjuhliin enemmän ihmisiä. Se suunnitelma saattaa nyt kariutua, sillä vieraiden määrän sanelevat koronarajoitukset.

Tilanne siis harmittaa oikeastaan siksi, että isot linjat ovat niin epävarmoja.

– Eihän tälle itse tilanteelle mitään kukaan voi, ja kaikille tämä on ihan samanlainen.

TOISAALTA Heidi sanoo tietävänsä senkin, että myös osa vieraista on koronan vuoksi varuillaan.

– Jotkut ovat jo kertoneet tulevansa juhliin vain, jos juhlapäivänä voi kelin puolesta olla ulkona eli he eivät tule sisätiloihin. Juhlien vierasmäärä voi siis selvitä vasta juhlapäivänä.

Heidi kertoo jutelleensa juhlien järjestämisestä myös muiden äitien kanssa.

– Joissakin perheissä on päädytty esimerkiksi siirtämään ylioppilasjuhlia myöhäisempään kesään.

Yksi korona-ajan trendi on ollut sekin, että vierasmäärää rajoitetaan rajusti, mutta juhliin satsataan vähintään yhtä lailla kuin isoihinkin juhliin.

”Ajatuksena on ollut kutsua yo-juhliin enemmän ihmisiä. Se suunnitelma saattaa kariutua koronarajoituksiin.”

SEKIN mietityttää, missä määrin juhlien järjestämiseen vaikuttaa rokottamisen eteneminen. Esimerkiksi Laitilassa moni 50-vuotiaskin on jo koronarokotteen ensimmäisen annoksen saanut.

– Meillä vieraat tulevat pääosin Laitilasta ja Liedosta, eivät ympäri Suomea, Heidi kertoo.

Antolan perheessä on aikomuksena kutsua vieraat ylioppilasjuhliin kahdessa osassa. Näin vieraita on kerralla vähemmän.

– Osin tästä johtuen päätimme myös, että emme tarjoa lämmintä ruokaa, vaan cocktail-tyyppisesti makeaa ja suolaista tarjottavaa. Päätökseen vaikutti tosin myös se, että osa vieraista käy varmasti useammissa yo-juhlissa, joten lämmin ruoka voisi olla turhan raskas, Heidi miettii.

Marian serkku juhlii niin ikään ylioppilaaksi valmistumistaan lakkiaispäivänä, joten lähisukukin juhlii ainakin kaksissa juhlissa.

JUHLIEN tarjottavat Heidi ja Maria leipovat yhdessä.

– Tykkään järjestää juhlia, vaikka ei me mitenkään usein juhlia pidetä. Ja leipomusten miettiminen ja itse leipominenkin on minulle mieluinen tapa valmistautua juhliin, Heidi kertoo.

Jos hän ei tarjottavien kanssa apua tarvitsekaan, niin tarjoiluun hän on jo lisäkäsiä varannut.

– Tosin sillä varauksella, että vieraita ylipäänsä on mahdollista kutsua, Heidi lisää ja naurahtaa, että tarjoiluapua tuskin tarvitaan, jos lupa on kutsua kuusi vierasta.

HEIDI JA MARIA ovatkin keräilleet makeiden ja suolaisten leivonnaisten reseptejä talteen pitkin kevättä ja pian niistä valitaan juhlapöytään päätyvät suosikit.

– Juhliin on kiva kokeilla aina jotakin uuttakin. Ideana on kattaa pöytään monenlaista tarjottavaa, makeita ehkä 5–6 eri lajia ja suolaisia sitten vähän enemmän.

Osa tarjottavista valitaan sitä ajatellen, että niitä voi valmistaa jo etukäteen pakkaseen tai että valmisteluja pystyy tekemään mahdollisimman paljon etukäteen.

– Olemme jo hamstranneet lisää jääkaappeja, joten kylmäsäilytystilaa pitäisi olla isompiinkin juhliin tarpeeksi, Heidi naurahtaa.

Pian Maria ja Heidi Antola kantavat kaappien kätköissä olevat astiastot käyttöön, sillä tulevana kesänä Antolan perheessä vietetään niin ylioppilas- kuin rippijuhliakin.

Marian urahaaveet selvillä

Ylioppilaaksi tänä keväänä kirjoittanut Maria Antola iloitsee siitä, että hänellä aherrus opiskelujen parissa päättyi ylioppilaskirjoituksiin.

– Monilla alkaa yo-kirjoitusten jälkeen kova luku-urakka pääsykokeiden vuoksi. Itse hain opiskelupaikkaa ylioppilastodistuksella, joten minun ei ole tarvinnut pääsykoekirjoja lukea.

Toiveena hänellä on päästä opiskelemaan joko lääketiedettä tai logopediaa eli valmistua vaikkapa puheterapeutiksi.

– Aika pian tässä jo selviää, heltiääkö opiskelupaikka vai ei. Kumpikin ala olisi mieluinen.

”Ja jos ovet yliopistoon eivät vielä ensi syksynä avaudukaan, niin varalle on myös muita suunnitelmia.”

Tulosten odottelu tietysti jännittää, vaikka Maria kuulostaa valmistautuneen siihenkin, ettei opiskelupaikka ensimmäisellä yrittämällä välttämättä toteudu.

Kävi miten kävi, hän nauttii nyt edessä olevasta kesästä ja runsaasta vapaa-ajasta. Ja jos ovet yliopistoon eivät vielä ensi syksynä avaudukaan, niin varalle on myös muita suunnitelmia.

– Mutta jos pääsen opiskelemaan, niin toivon todella, että koronatilanne siihen mennessä helpottaa tai rokotuksia on saatu kattavasti. Että ei olisi etäopintoja, voisi tutustua muihin opiskelijoihin yhteisissä tapahtumissa ja harrastaa normaalisti.