Lähes puolet yli 16-vuotiaista on saanut rokotteen – Laitilan rokotusjärjestelyt sujuneet hyvin

0
Laitilalaisista 41 prosenttia on saanut koronarokotteen ensimmäisen annoksen.

Laitilassa koronarokotuksen ensimmäisen annoksen on saanut 41 prosenttia koko väestöstä. Koska rokotteita ei tässä vaiheessa anneta alle 16-vuotiaille, valtakunnallisesti seurataan yli 16-vuotiaiden rokotustahtia.

Laitilassa yli 16-vuotiaista vähintään ensimmäisen rokoteannoksen on saanut hieman alle 50 prosenttia rokotettavista. Laitila on jonkin verran edellä valtakunnallista rokotustahtia. Koko maassa ensimmäisen rokoteannoksen on saanut hieman alle 2,1 miljoonaa suomalaista eli 45,3 prosenttia yli 16-vuotiaista. Tavoite on saavuttaa 70 prosentin rokotusaste kesän aikana.

Laitila järjestää rokotustilaisuuksia kerran viikossa keskiviikkoisin Finnlamex-hallilla. Parhaimmillaan rokotuksia on annettu yhden keskiviikon aikana noin 500 laitilalaiselle. Viikon aikana annettavien rokotusten määrää riippuu pitkälti tarjolla olevista rokotteista.

– Rokotusjärjestelyt ovat menneet ilmeisesti aika hyvin. Paljon olemme saaneet positiivista palautetta. Jotain yksittäisiä ongelmatapauksia on ollut, mutta pääosin ne ovat sujuneet hyvin, rokotuksista vastaava sairaanhoitaja Venla Virta kertoo.

Parhaillaan kaupungissa rokotetaan 1. ja 2. riskiryhmään kuuluvia yli 16-vuotiaita, yli 50-vuotiaita sekä alle 50-vuotiaita vaalivirkailijoita. Lähiaikoina Laitilassa annetaan aikaisemmin keväällä ykkösannoksen saaneille tehosteannoksia.

Tämä voi hidastaa jonkin verran ykkösannoksen saaneiden määrän kasvua.

– Katsotaan, miten rokotteita alkaa tulemaan. Valtaosa rokotteista menee tehosteannoksiin, mutta jos rokotteita alkaa tulla lisää niin kuin on vähän lupailtu niin varmaan päästään laskemaan ikärajaa. Työterveys on nyt alkanut myös rokottamaan, mikä hiukan nopeuttaa rokottamista.

Laitilassa rokoteaikoja varanneet eivät ole juurikaan jättäneet varaamiaan aikoja käyttämättä. Virran mukaan joitain yksittäisiä tapauksia on ollut, mutta niihin on löytynyt selvä syy. Joko henkilö on unohtanut, sairastunut tai soittanut ajanvaraukseen useamman kerran ja saanut useamman ajan eikä ole huomannut peruuttaa ylimääräisiä aikoja.

– Kukaan ei ole jättänyt ihan vaan huvikseen tulematta.

Jos ajan varannut henkilö ei pääse paikalle, rokotteelle etsitään uusi ottaja. Aluksi ylijääneitä rokotteita tarjottiin sote-henkilöstölle, mutta nyt soitetaan yhteystietonsa jättäneille rokotevuorossa oleville.

Rokoteajan käyttämättä jättäminen ei Laitilassa muutenkaan ole niin laaja ongelma kuin moni saattaa luulla. Kaikki ylijäämärokotteet eivät nimittäin ole peräisin aikansa peruuttamatta jättäneiltä.

– Me saamme ylimääräisiä rokotteita, joiden tarkan määrän saamme tietää vasta rokotuspäivänä. Sen takia olemme soitelleet lisäporukkaa paikalle ja tarjottu niitä ylimääräisiä annoksia, joita olemme saaneet.

Keskustelu Astra Zenecan Vaxzevria-rokotteen ympärillä on koko kevään käynyt kiivaana. Aluksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suositteli rokotetta alle 70-vuotiaille. Sen jälkeen kun rokotteen ja harvinaisen laskimoveritulpan väliltä löydettiin yhteys, rokotteen käyttö keskeytettiin hetkeksi kokonaan ennen kuin suositusta muutettiin siten, ettei rokotetta saa antaa alle 65-vuotiaille.

Virta myöntää rokotteeseen liittyvien kysymysten kuormittaneen puhelinlinjoja myös Laitilassa.

– Ohjeistukset muuttuvat koko ajan. Asiakkaat eivät pysy niiden perässä eikä mekään meinata pysyä siinä, miten ohjeistukset muuttuvat. Se on aiheuttanut paljon päänvaivaa.

Nyt rokotetta annetaan yli 65-vuotiaille, mutta esimerkiksi Laitilassa valtaosa yli 65-vuotiaista on jo saanut rokotteen. Ne alle 65-vuotiaat, jotka ovat jo saaneet yhden annoksen, saavat tehosteannoksi joko Pfizer/Biontechin tai Modernan mrna-rokotetta.

Laitilan koronarokotukset


Yli 70-vuotiaista rokotteen ovat saaneet kaikki halukkaat eli noin 88 prosenttia ikäryhmästä. Heidän tehosterokotuksensa valmistuvat viikolla 31.

Yli 80-vuotiaiden ikäryhmässä rokotekattavuus on 94 prosenttia. Yli 80-vuotiaiden tehosterokotukset ovat valmiit viikolla 27.

Alle 70-vuotiaista on rokotettu 1 755 henkilöä.

Rokotteeseen varataan aika puhelimitse 02 85018307. Numerossa on vastaaja, johon pyydetään jättämään nimi ja syntymäaika. Ajan saa tekstiviestillä. Lisäksi yli 50-vuotiaat voivat tehdä ajanvarauksen myös netissä sähköisellä ajanvarauksella.