Lasten ja nuorten ottelut ja kilpailut sallitaan – Aikuiset saavat harrastaa korkeintaan kymmenen hengen ryhmissä

0
Arkistokuva

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä päätti tänään tiistaina, että lasten ja nuorten ottelu- ja kilpailutoiminta voidaan aloittaa tästä päivästä lähtien. Koronatilanne Varsinais-Suomessa on rauhoittunut viime viikolta. Koronakoordinaatioryhmän mukaan maakunta on edelleen leviämisvaiheessa, mutta vain yksi neljästä kriteeristä täyttyy.

– Ensi viikolla voimme mahdollisesti siirtyä takaisin niin kutsuttuun kiihtymisvaiheeseen, jos tilanne pysyy rauhallisena, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä sanoo.

Tuorein 14 vuorokauden ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohti on Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä 55,5. Viikko sitten ilmaantuvuus oli 94,9. Positiivisten testien osuus on nyt 1,8 prosenttia, kun se viime viikolla oli 3,0 prosenttia.

– Tilanne on todellakin rauhoittunut myös Salon osalta, ja ilmaantuvuusluku on suorastaan romahtanut noin 70:een, tehokkaan testaamisen ja tartuntajäljityksen ansiosta, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala sanoo.

Koronaryhmä suosittaa, että yksityistilaisuuksissa sisätiloissa enimmäishenkilömäärä pidetään ennallaan eli 10 henkilössä. Ulkotiloissa henkilömäärä nostetaan kesäkuun alusta alkaen 20 henkilöön, ja tilanteen parantuessa sitä voidaan nostaa edelleen.

Lounais-Suomen aluehallintovirasto valmistelee kesäkuulle uutta päätöstä yleisötilaisuuksien enimmäishenkilömääristä. Nykyinen määräys päättyy toukokuun viimeisenä päivänä.

Koronaryhmä keskusteli paljon siitä, että on eri asia sallia esimerkiksi 500 henkilöä isolle stadionille, jossa voidaan koronaturvallisesti käyttää montaa eri sisäänkäyntiä ja pitää etäisyyttä, verrattuna pienempään tilaan, jossa ihmiset ovat tiivisti yhdessä. Koronakoordinaatioryhmä odottaa valtakunnallista suositusta yleisön jakamisesta pienempiin ryhmiin, jotta isompia tilaisuuksia voitaisiin järjestää.

Alustavasti ohjausryhmä totesi, että Varsinais-Suomessa voitaisiin aloittaa aikuisten ottelu- ja kilpailutoiminta 8.6. alkaen, mikäli tautitilanteen suotuisa kehitys yhä jatkuu.

Aikuisten ryhmäharrastuksista ohjausryhmä suosittaa, että tästä päivästä alkaen aikuisten ryhmäharrastustoiminta sisällä voidaan aloittaa, huomioiden se, että ryhmän koko voi olla enintään 10 henkilöä.

Koronakoordinaatioryhmä kannustaa kaikkia koronarokotteen ottamiseen.

– Rokotteita tulee saataville entistä enemmän ja haluan kannustaa jokaista ottamaan rokotteen omalla vuorollaan. Ole itse aktiivinen ja käy kuntasi nettisivuilla varaamassa itsellesi aika. Pystymme avaamaan yhteiskuntaa, jos saavutamme kattavan rokotussuojan väestössämme, Rintala sanoo.