Lintuinfluenssan uhka on suuri – Siipikarja-ala on varpaillaan

0
Lintuinfluenssa on haitannut mutta myös edistänyt suomalaisten munien ja munajalosteiden sekä siipikarjan vientiä.

Virpi Adamsson

Lintuinfluenssaa on todettu luonnonvaraisissa linnuissa tänä keväänä enemmän kuin koskaan ennen. Viimeisimmät kaksi tapausta löytyivät viime viikolla kanadanhanhista Salossa ja Imatralla. Alkuvuodesta tautia löytyi myös fasaanitilalta.

Suomeen on vasta saapumassa valkoposkihanhien pääjoukko, joten tautiuhka on erityisen ajankohtainen. Lintuinfluenssaa on Euroopassa ollut eniten joutsenissa ja valkoposkihanhissa.

Suomen Siipikarjaliitossa tilannetta seurataan tarkkaan. Mikäli tuotantotiloilta löytyy lintuinfluenssaa on liitto varautunut olemaan tuottajan tukena.

Siipikarjan ja harrastelintujen omistajia kehotetaan ilmoittamaan heti kunnan- tai läänineläinlääkärille, jos havaitsee linnuissaan poikkeavaa, kuten kuolleisuutta tai munantuotannon pienenemistä.

Metsästykseen liittyvää haaskatoimintaa ei saisi nyt olla ollenkaan tilojen lähellä. Lintuinfluenssatartuntojen laajuuden tietämiseksi on tärkeää lähettää kuolleita petolintuja, joutsenia ja hanhia tutkittavaksi. Siipikarjan ulkonapitokielto jatkuu toukokuun loppuun.

Ruotsissa taudin takia on jouduttu lopettamaan maan kahdeksasta miljoonasta kanasta peräti kaksi miljoonaa.

Munaxin toimitusjohtaja Janne Torikka kertoo, että yrityksen tuottajat ovat nostaneet tautisuojaustaan entisestään.

– Aina voi tehdä paremmin. Nyt on tärkeää, että ihan kaikki tehdään oikein. Jos jotain vähänkin poikkeavaa siipikarjassaan havaitsee, siitä pitää heti ilmoittaa.

Lintuinfluenssatapaukset muissa maissa ovat vauhdittaneet suomalaisten munien ja munajalosteiden vientiä Ruotsiin, Tanskaan ja Pohjois-Euroopan markkinoille.

– Ruotsin kanoista neljännes on pois tuotannosta. Sillä on iso vaikutus. Kysyntä ja hinta ovat nousseet, Torikka kertoo.

EU:n ulkopuolelle vienti tyrehtyi alkuvuodesta ensin kokonaan Janakkalan fasaanitarhan tautitapauksen takia. Se on palautunut osittain, mutta esimerkiksi Venäjälle ja Kiinaan on tiukat vientirajoitukset.