Metamorfoosi yhdessä kesässä

0

Metamorfoosilla tarkoitetaan täydellistä tai osittaista muodonvaihdosta. Esimerkiksi perhosen toukka käy läpi metamorfoosin koteloituessaan ja kuoriutuessaan esiin perhosena.

Minulla on sellainen tunne, että esikoiseni on aloittamassa omaa metamorfoosiaan. Reilun kahden viikon kuluttua hän viettää eskarin kevätjuhlaa (ilman meitä vanhempia totta kai, onhan korona). Kesän jälkeen hän aloittaa koulun.

Minusta tuntuu, että tässä välissä hän menee koteloon ja kuoriutuu elokuun alussa perhosena, jonka yhtäkkiä voikin jättää yksin kotiin ja päästää itsekseen kulkemaan koulumatkan. Ei toki heti, mutta yhteisen harjoittelun jälkeen.

Koulun aloituksen jälkeen lapselta vaaditaan enemmän omatoimisuutta ja uusien taitojen hallintaa. Vaikka minulta edetään odotetaan tiivistä rinnalla kulkemista, yhtäkkiä minusta tuntuu, että minun pitäisi hellittää vähän otettani lapsen kädestä.

Sen sijaan, että kieltäisin häntä poistumasta omasta pihasta, minun pitääkin sopia kotiintuloajasta. Sen sijaan, että hakisimme ja veisimme hänet aina eskariin, meidän täytyykin opettaa poikaa kulkemaan koulumatkansa itse. Sen sijaan, että pakkaisin repun valmiiksi hänen nukkuessaan, minun pitääkin valvoa, että hän huolehtii tavaroistaan itse. Sen sijaan, että hän saa aamu- ja välipalat eskarista, hänen täytyykin opetella valmistamaan ne itse.

Eihän tähän tilanteeseen toki ole yhdessä yössä tultu. Jo eskarivuoden aikana olemme harjoitelleet itsenäistä liikkumista, mutta silti tämän muutoksen yhtäkkisyys yllätti.

Voi tietysti olla, ettei tämä ole lapsen näkökulmasta ollut lainkaan niin yhtäkkistä. Sinä aikana kun minusta viikko on tuntunut silmän räpäyksen mittaiselta ja kuukausi viideltä minuutilta, hän on elänyt jokaisen päivän jokaisen hetken oppien tarvitsemiaan taitoja.

Toisaalta, kun mietin asiaa tarkemmin niin ehkä muodonmuutosta ei käykään läpi lapsi vaan minä. Iso osa siitä, mitä olen seitsemässä vuodessa oppinut, on menossa uusiksi, ja se saa perhoset lentelemään vatsassani.

Kirjoittaja on Laitilan Sanomien toimittaja, josta kesän aikana kuoriutuu koululaisen äiti.