Mitä yhteistä on Pyhärannalla, pingviinillä ja pyöräilevällä jänösellä?

0
Janna Jänönen ja Pike Pingviini eli Pyhärannan seurakunnan Tiina Mäkinen ja Marika Pietilä tempaisevat Yhteisvastuun hengessä helatorstaina ja kiertävät pyörillä Pyhärannan ympäri. Toisella alla on polkupyörä, toisella auto.

Pyhärannan seurakunnan Tiina Mäkinen ja Marika Pietilä tempaisevat helatorstaina Yhteisvastuun hengessä ja kiertävät Pyhärannan pyörien päällä.

Pyhärannan seurakunta on saanut Yhteisvastuu-tempaukseensa kaksi suloista avittajaa, Pike Pingviinin ja Janna Jänösen. Kaksikko aikoo helatorstaina kiertää koko Pyhärannan ja noin 60 kilometrin matkalla etenemistahdin määrää Janna Jänösen pyöräilykunto.

– Janna Jänönen nousee pyörän selkään Pyhärannan kirkon luona kello 11 ja siitä lähdemme sitten kohti Rantatietä, kertoo seurakunnan diakonissa Tiina Mäkinen, alias Janna Jänönen.

Pike Pingviini, joka myös seurakunnan lapsi- ja nuorisotyönohjaaja Marika Pietilänä tunnetaan, kuuluu melkoiseen pyöräilyurakkaan lähtevän Janna Jänösen huoltotiimiin ja seuraa tätä autolla koko matkan. Ja vaikeahan se olisi pingviinin räpylöillä polkimia pyöritelläkään!

”teiden varrella asuvilta toivotaan kannustusta – linkin kaksikon etenemisestä reitillä voi tilata itselleen.”

PIKE PINGVIINI ja Janna Jänönen ovat jo tuttuja pyhärantalaisille, sillä yhdessä he ovat vierailleet esimerkiksi perhejumalanpalveluksessa. Nyt ystävykset siis heittäytyvät Yhteisvastuun hengessä sekä ilahduttaakseen ihmisiä että kerätäkseen euroja hyväntekeväisyyteen.

– Haluaisimme antaa ihmisille jotakin takaisin, sillä monet ovat jo Yhteisvastuu-lippaisiinkin rahaa lahjoittaneet. Nyt ei oikein voi tästä koronasta johtuen mitään tapahtumia järjestää, joten me päätimme lähteä sinne, missä ihmiset ovat, Tiina Mäkinen ja Marika Pietilä kertovat.

HEIDÄN tavoitteenaan on kerätä Yhteisvastuu-pottiin 10 euroa jokaista poljettua kilometriä kohti.

– Sehän on niin iso summa, että on jo aika päätön. Mutta yhtä lailla tarkoituksena on myös ilahduttaa ihmisiä. Ja kyllä tämä ihan kova urakka tulee olemaan, aprikoi Tyyneksi ristimänsä pyörän selkään hyppäävä Tiina Mäkinen nauraen.

KAKSIKKO toivoo teiden varrella asuvilta kannustusta – samoin helatorstaiksi pyöräilijän parasta ystävää eli tuuletonta keliä. Linkin kaksikon etenemisestä reitillä voi tilata itselleen Marika Pietilältä (puh. 0440 684 916), jolloin voi reaaliaikaisesti seurata, milloin Pike Pingviini ja Janna Jänönen oman torpan kohdalla voisivat olla.

– Olisi ihanaa, jos ihmisiä näkyisi reitillä kannustamassa ja heiluttamassa. Ja kyllä meille siis saa myös Yhteisvastuu-lahjoituksen tehdä, meillä on lippaat mukana.

”Jos helatorstaina ottaa meistä kuvan ja lähettää sen Marikalle, niin osallistuu karkkipurkin arvontaan.”

PIENEN kannustimenkin jänönen ja pingviini ovat pyhärantalaisille keksineet:

– Jos helatorstaina bongaa Pike Pingviinin, Janna Jänösen tai sen pyhärantalaisia lajitovereita ja ottaa jostain meistä kuvan sekä lähettää sen minulle, niin osallistuu karkkipurkin arvontaan, Marika Pietilä kertoo.

Kaksikon reitti kulkee kirkolta karsittuna seuraavasti: Rantatie, Unaja, Lahdenvainio, Nuuski, Ihode, Vanha Turuntie, Kirikallio, Ropantie ja lopulta Meritien keikauksen kautta kohti lähtöpistettä eli Rohdaista.

Pyhärannassa Yhteisvastuukeräykseen voi osallistua kirjastosta, kaupasta ja seurakunnan kirkkoherranvirastosta löytyviin lippaisiin lahjoittamalla. Lahjoituksen voi tehdä myös mobilepayllä numeroon 18840 sekä pankkisiirrolla, tiedot löytyvät seurakunnan nettisivulta.

”Eniten yllätti köyhyys”

Yhteisvastuukeräys ohjaa tänä vuonna varoja vähävaraisten vanhusten auttamiseen sekä ikäihmisten digivalmiuksien parantamiseen.

Keräyksen kampanjateemana on ”Eniten yllätti köyhyys”, jolla halutaan kiinnittää huomiota elintason laskuun, joka yllättää monet ikäihmiset eläkeikään siirryttäessä. Huolena on myös vanhusväestön syrjäytyminen digitalisaation takia.

KERÄYSTUOTOISTA 40 prosenttia lahjoitetaan Suomeen ja tästä potista puolet eli 20 prosenttia ohjataan paikallisseurakuntien ikäihmisiä tukeviin toimiin ja diakonia-avustuksiin.

Yhteisvastuu on evankelis-luterilaisen kirkon vuosittainen suurkeräys ja kansanliike, joka auttaa hädänalaisia syntyperään, uskontoon tai poliittiseen vakaumukseen katsomatta Suomessa ja kehittyvissä maissa.

Keräykseen osallistuvat kaikki Suomen evankelis-luterilaisen kirkon seurakunnat. Keräyksen suojelijana toimii tasavallan presidentti.