Muistoja kerätään jatkosotaan lähdöstä – Kaikille avoin perinnemarssi Laitilasta Uuteenkaupunkiin kesäkuussa

0
Jatkosota alkoi 80 vuotta sitten 25. kesäkuuta. Kuvassa on venäläinen hyökkäysvaunu. Kuva: Erkki Luntamon kokoelmat

”Laitilan pataljoona II/JR56 aloitti marssinsa kohti tuntemattomia kohtaloita 23.6.1941 kello 12 ensimmäisenä tavoitteena Uudenkaupungin asema. Päivä oli kuuma. Hiki virtasi. Kansaa oli runsaasti matkareitin varrella lähtijöitä hyvästelemässä. Mieli oli virkeä ja usko valoisaan tulevaisuuteen horjumaton.”

Yllä oleva katkelma on Kaino Tuokon kirjasta JR56 Jalkaväkirykmentti 56 1941–1944.

Jatkosodan alkamisesta tulee tänä kesänä kuluneeksi 80 vuotta. Sitä muistellen Laitilan Reservinaliupseerit järjestävät perinnemarssin Laitilasta Uuteenkaupunkiin lauantaina 19. kesäkuuta. Marssi on avoin kaikille halukkaille.

Marssille lähdetään urheilutalolta kello 12 kulkien vanhaa Uudenkaupungintietä Kalantiin ja sieltä kevyenliikenteenväylää rautatieasemalle. Reitin pituus on noin 22 kilometriä. Paluu Laitilaan tapahtuu bussilla. Matkan varrella on huoltopisteitä.

Varustuksena hyvä kävelyyn sopiva asu ja jalkineet. Marssin voi suorittaa myös pyöräillen. Pyöräilijöiden lähtö kello 14.30. Polkupyörät kuljetetaan takaisin Laitilaan. Laitilan Reservinaliupseerit haastavat Laitilan Reserviupseerit marssille.

– Mikäli sinulla on muistoja Laitilan miesten 80 vuoden takaisesta sotaan lähdöstä, niin tule kertomaan niistä jo kello 11.30 alkaen. Laitilan Patria-killan edustajat kirjaavat muistosi ylös, Laitilan Reservialiupseerit tiedottaa.

Ilmoittautumiset ja tiedustelut 6.6. mennessä Kai Sainio kai.sainio@lailanet.fi puh. 050-388 8283 tai Raimo Syrjälä raimo.syrjala@lailanet.fi puh. 044-085 4479