Nella Parjanen suoritti turvallisuusalan koulutuksen kahdessa vuodessa – Yllätyslähtö Taitaja-kisaan toi neljännen sijan

0
Vartijaksi valmistuva Nella Parjanen opiskeli turvallisuusalaa sekä Raumalla että Laitilassa.

Raumalainen Nella Parjanen, 17, sai pari päivää ennen kisaa tiedon, että hänelle olisi paikka Oulussa ammattitaidon SM-finaalissa. Taitajat -kisapaikka tuli yllätyksenä, kun alunperin valittu edustaja estyi viime hetkellä. Parjanen ei kuitenkaan hämmentynyt, vaan meni kisapaikalle ja nappasi kahdeksan hengen finaalissa neljännen paikan.

– Olihan se mielenkiintoinen kokemus, Parjanen kertoo.

Kolmipäiväisessä kisassa oli useita tehtäviä: sammutettiin auto ja autettiin henkilö autosta ulos, autettiin tajutonta ja neuvottiin englanninkielellä asiakasta.

– Sitten oli voimankäyttökoe, vartijan teoriakoe ja liikuntarasti palomiehen varusteet päällä.

Parjanen on kaksi viime vuotta opiskellut turvallisuusalaa Winnovassa sekä Rauman että Laitilan yksiköissä. Hän valmistuu vartijaksi ensi perjantaina.

– Olen opiskellut milloin missäkin. Olen kirinnyt opinnot kahteen vuoteen oman ryhmän mukana ja Laitilassa.

Yleensä turvallisuusalan opintoihin menee kolme vuotta. Nella aloitti koulun Rauman ryhmässä, mutta kävi siten myös Laitilassa, jotta sai nopeutettua valmistumistaan. Laitilassa hän kehuu uudistettuja tiloja, ja erityiskiitoksen saa myös lounasravintola.

– Halusin mahdollisimman nopeasti koulun pois alta, koska haluan päästä armeijan aloittamaan vuoden päästä.

Nopeasti suoritetun tutkinnon lisäksi harvinaista on se, että Nella Parjanen valmistuu ammattiin, jota hän ei saa alaikäisyytensä takia tehdä. 18-vuoden syntymäpäiviään Parjanen viettää heinäkuussa.

– Turvallisuusalan töitä on ihan hyvin tarjolla, kun hoitaa vaan asiansa oikein. Aika hyvin on kaikki alalta valmistuneet työllistyneet.

Tulevaisuudessa Nella haluaa selvittää, kiinnostaako häntä työ armeijassa. Toinen kiinnostava vaihtoehto on rajavartiolaitos.

Turvallisuusalaa opiskelevat sekä naiset että miehet.

– Ei se ihan puoliksi mene, mutta on naisiakin joka ryhmässä ollut.

Parjasen mukaan sukupuolella ei ole alalla väliä.

– Se on ihan omasta asenteesta kiinni.

Koronavirusrajoitusten takia Winnova ei järjestä valmistujaisjuhlia. Nella Parjasen kotona vastavalmistunutta kuitenkin juhlitaan pienimuotoisesti.

 

”Ei teknologialla voida tuoda sitä turvallisuuden tunnetta, mitä ihmiset tuovat”

Nella Parjasen opettaja Carita Laine kehuu opiskelijansa menestystä Taitajat -kisassa.

– Se näytti niin hyvältä kuin opettajan silmiin voi näyttää. Finaalissa ovat parhaat alan opiskelijat. Jokainen joka sinne asti pääsee, on voittaja.

Laine kertoo Winnovan suhtautuneen positiivisesti siihen, että motivoitunut nuori sai suorittaa koulunsa nopeutetussa aikataulussa. Myös harjoittelun Nella Parjanen suoritti koulussa, koska alaikäisyytensä takia hän ei vartijan töitä saa vielä tehdä.

– Kuitenkin hän jätti kisoissa taakseen ihmisiä, jotka tulevat työelämästä. Hänellä on tuo homma hanskassa.

Turvallisuusala on Carita Laineen mukaan koko ajan kasvava ala.

– Ihmisiä tarvitaan. Ei teknologialla voida tuoda sitä turvallisuuden tunnetta, mitä ihmiset tuovat.

Laine muistuttaa, että työ turvallisuusalalla ennen kaikkea palveluammatti.

– Asiat hoidetaan puhumalla.

Laitilan toimipistettä Carita Laine kehuu yhteishengestä. Sekä oppilaat että opettajat tulevat nimeltä tutuiksi.

– Porukalla vedetään hyvin yhteen hiileen. En ole samanlaista tsemppaamista nähnyt muualla. Laitilan ryhmässäkin kaikki selvisivät omista näytöistään kerralla läpi, kun he kannustivat toisiaan.