Pähkinäpensaan päiväkoti palkittiin ympäristötyöstään vihreällä lipulla

0
Puput-ryhmän Venla ja Alma ovat Vihreä lippu -kokouksessa Piian ohjauksessa.

Ympäristökasvatusjärjestö FEE Suomi on myöntänyt Pähkinäpensaan päiväkodille Vihreän lipun osoitukseksi korkeatasoisesta, suunnitelmallisesta ja osallistavasta ympäristökasvatustyöstä. Vihreä lippu on kansainvälinen kasvatusalan ympäristöohjelma ja sertifikaatti, jossa lapset ja nuoret muuttavat toimintayksikkönsä arkea kestävämmäksi teema kerrallaan, yhdessä opettajien ja kasvattajien kanssa.

Samalla he saavat kokemusta yhteisiin asioihin vaikuttamisesta, kestävän tulevaisuuden rakentamisesta ja ympäristöongelmien ratkaisuista. Vihreä lippu on osa kansainvälistä Eco-Schools-ohjelmaa, maailman suurinta koulujen ja päiväkotien kestävän kehityksen verkostoa, joka toimii 68 maassa. Suomessa Vihreässä lipussa on mukana jo 95 000 lasta ja nuorta sekä 11 000 opettajaa ja kasvattajaa.

Pähkinäpensaan päiväkoti valitsi ensimmäiseksi teemakseen jätteiden vähentämisen ja kierrättämisen. Päiväkodin lapset ja aikuiset olivat innokkaina mukana kehittämässä, ideoimassa ja järjestämässä toimintaa.

Jätteiden vähentäminen onnistui kaikilta lapsilta, ikä tietenkin huomioiden.

– Lapset osaavat nyt taitavasti kierrättää tavarat oikeisiin paikkoihin ja sekä lapset että aikuiset ovat oppineet paljon uusiokäyttötapoja, päiväkodista kerrotaan.

Jätehuolto M. Helistölä Oy piti aikuisille kierrätysillan teams-etäyhteyden välityksellä.

Päiväkoti on aloittanut Vihreä lippu -blogin pahkinalippu.blogspot.com, jonka ajatuksena on jakaa ideoita ja vinkkejä.

– Vuoden aikana on tullut paljon oivalluksia ja ideoita, joita on mukava blogin kautta jakaa muillekin.

Lapset arvioivat mennyttä vuotta seuraavasti:

– Olemme oppineet laittamaan roskat oikeisiin paikkoihin, ja kaikkea ei tarvitse heittää pois, vaan esimerkiksi lasia voi käyttää uudestaankin.

Eniten lapset pitivät kierrätysjuhlista, kierrätysaskarteluista ja jäteauton esittelystä. Päiväkodin pienimmät eli Puput olivat sitä mieltä, että Vihreä lippu -kokoukset ovat olleet parhaita. Raadin kokouksia järjestettiin vuoden aikana kahdeksan, joihin jokaisesta ryhmästä osallistui vähintään kaksi lasta ja yksi aikuinen. Kokouksessa lapset kertoivat, mitä ovat kuukauden aikana tehneet ja oppineet. Kokouksissa teimme päätökset seuraavista tavoitteista ja toiminnasta.

Pähkinäpensaan päiväkodissa vietetään kesäkuun alussa Vihreä lippu -juhlaa, jolloin Vihreän lippu nostetaan salkoon.