Pidetään pieni esittelykierros

0

Ossi Nyström

Kun ennestään tuntemattomat ihmiset kokoontuvat, on tapana, että pidetään esittelykierros. Kun nimi on sanottu, pitää kertoa esimerkiksi, että minkälaisia odotuksia on tapaamiselle asettanut, ja lopuksi täytyy vielä kevennykseksi keksiä, että mikä eläin olisi, jos olisi eläin.

En usko, että niillä ihmisillä, jotka päättävät esittelykierrosten pitämisestä on omakohtaista kokemusta sosiaalisesta jännittämisestä. Epäilemättä he rakastavat itsensä esittelemistä.

Heti aamulla herättyään he esittelevät itsensä puolisolleen, ja ryhtyvät tivaamaan, että mikä irtokarkki olisit, jos olisit irtokarkki. Heille tulee tuskin mieleenkään, että on sellaisiakin ihmisiä, jotka valintatilanteen sattuessa työntävät ennemmin kätensä oksasilppuriin kuin istuvat odottamassa omaa esittelyvuoroaan.

Tunnelma ei kevene lainkaan, vaikka joku lupsakka ja rempseä oman elämänsä supliikkisankari sanoisikin vuorollaan jotakin ratkiriemukasta. Kun tekonaurun hiljentyessä yrittää yhä keksiä, että mikä geometrinen kuvio minä nyt oikein voisin olla, on tilanteesta leikki kaukana.

Moni ehkä ajattelee, että aikuisen ihmisen tulisi kestää esittelykierroksen kaltaiset tilanteet. Itse taas olen sitä mieltä, että aikuisen ihmisen tulisi hyväksyä ja sisäistää, että jokaisella ihmisellä kulkee jonkin elämänsä osa-alueen poikki sellainen raja, jonka yli on liki mahdotonta päästä. Minun mielestäni aikuisen ihmisen tulisi myös ainakin yrittää asettua toisen ihmisen asemaan silloinkin, kun tuo asema on itselle vieras.

Suurin osa meistä selviää kunnialla esittelykierroksesta, jos sellainen kohdalle osuu. Samalla lailla lähes jokainen meistä selviytyy myös oksennustaudista, mutta ei se silti tarkoita sitä, että olisi viisasta hankkiutua tilanteeseen, jossa oksennustaudille voi altistua.

On toki tauteja, joille saa altistumisesta immuniteetin. Itse olen oppinut sietämään jännittämistä altistamalla itseäni jännittäville tilanteille.

Monen palasen on kuitenkin loksahdettava paikoilleen, ennen kuin kukaan voi ryhtyä altistamaan itseään asioille, joita kammoaa. Muiden asia ei ole patistaa toisia toimimaan näin.

Periaatteessa esittelykierroksen tarkoituksena on kertoa, ketkä pöydän ääressä istuvat. Käytännössä kyse on tarpeettomasta rituaalista, jossa muut katsovat, kun joku laitetaan ryömimään omalta mukavuusalueeltaan toisten ihmisten mukavuusalueelle.

Pienessä porukassa toisilleen tuntemattomat ihmiset varmasti esittelevät itsensä muutenkin toisilleen. Suurissa porukoissa taas ihmisten nimet unohtuvat sitä mukaa, kun seuraava kertoo omansa.

Esittelykierroksen voi korvata siten, että puheenjohtaja esittelee osallistujat. Puheenjohtaja taas saa kaiken tarvitsemansa informaation, kun ilmoittautumisen yhteydessä ilmoittautujaa pyydetään kertomaan oleelliset taustatiedot. Jos ei tunnu oleelliselta tietää, että minkä värinen nonparelli osallistuja olisi, jos hän olisi nonparelli, niin sen voi jättää kysymättäkin.

Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

ossi.nystrom1@gmail.com