Pop up -tiloja

0

Yle on pyörittänyt vaalien alla Kuntarundia, jossa eri puolueitten ehdokkaat pääsevät ääneen. Laitilakin sai oman varttinsa eetteriin. Ohjelmassa Vakka-Suomen vihreitten puheenjohtaja Marja-Liisa Mutka ehdotti, että Laitilan keskustan tyhjiä liiketiloja tarjottaisiin pop up -myyntiin. Näin Laitilan keskustan liikemixi vaihtelisi ja asiakkaat lähtisivät liikkeelle ihan vain uteliaisuuttaan.

Idea ei ole uusi, mutta vanhat ideathan on jo testattu, että ne myös toimivat. Laitilassa on ollutkin joskus pop up -kauppa. Turussa Hansakorttelin varjoon jäänyttä Forum-korttelia on elävöitetty pop up -liikkeillä. Forumiin on nyt sijoittunut kauppoja, jotka sinne tuskin ilman pop up-kokeilua olisivat tulleet. Kun yrittäjät pääsivät ensin testaamaan liiketiloja lyhyellä pop up -jaksolla, osa vuokrasi tilat pitemmäksikin aikaa. Jäipä jokin liike pysyvästikin Forumiin.

Laitilan sijainti mahdollistaa vaikka jos mitä. Väyläviraston mukaan liikennemäärät Laitilan kohdalla olivat viime vuonna noin 10 000 ajoneuvoa vuorokaudessa. Kun Kasitietä kehitetään, liikennemäärä todennäköisesti kasvaa entisestään.

Kun autoletka jyrää Turusta Poriin ja toiseen suuntaan, Laitila on autoilijoille mukava välietappi. Kahviloissa näkeekin paljon ohikulkijoita. Jos Laitilan keskustassa olisi pop up -liikkeitä, osa ohikulkijoista saattaisi pysähtyä vilkaisemaan, mitä kaupoissa on tarjoilla. Se hyödyttäisi paitsi näitä pop up -kauppoja, myös muita liikkeitä ja palveluja.

Laitilan keskustassa ei ole montaa liiketilaa tyhjillään, mutta jokainen tyhjä näyteikkuna katukuvassa on ikävä, siksi tiloihin kannattaa keksiä toimintaa.

Karkkilassa liiketiloja on muutettu asunnoiksi. Asunnot oli myyty jo ennen kuin liiketilojen remontti oli tehty.

Teija Uitto