Rakkaat vanhat kotipelargonit ovat kasviharrastajien suosiossa

0
Pelargonit Piikkiössä kasvihuoneessa kantavat mukanaan historiaa. Kuva: Saara Tuohimetsä

Lukessa selvitetään vanhojen kotipelargonien monimuotoisuutta ja sukulaisuuksia kahdessa eri hankkeessa yhteistyössä pelargoniharrastajilta kasveja koonneiden Tiina Niittysen ja Suomen Pelargoniyhdistyksen kanssa. Tavoitteena on edistää kotipelargonien säilymistä osana elävää suomalaista huonekasvikulttuuria.

– Kotipelargonien monimuotoisuus näkyy tutkimusaineistossa monin tavoin. Kukkien väriskaala on laaja – on valkoisia, vaaleanpunaisia, lohenpunaisia ja tummanpunaisia pelargoneja. Kukat voivat olla yksinkertaisia, kerrottuja tai ruusunnuppuisia. Myös kotipelargonin tunnusmerkissä, lehden vyöhykkeessä, löytyy eroja, kuvailee Luken tutkija Saara Tuohimetsä .

Pistokkaina henkilöltä toiselle kulkeneiden ja kotien verannoilla kasvatettujen vanhojen kotipelargonikantojen säilyminen vuosikymmenten tai jopa yli sadan vuoden ajan on pieni ihme.

– Näiden soisi jatkavan osana suomalaista puutarhakulttuuria vuosikymmeniä eteenpäin. Tätä varmistamaan tarvitaan monia toimijoita: pelargoniharrastajia, yhdistyksiä, museoita ja myös puutarha-alan ammattilaisia, pohtii Luken tutkija Maarit Heinonen .

Tällä hetkellä vanhoja kotipelargonikantoja on varsin rajallisesti saatavilla muutamilta kotimaisilta kauppapuutarhoilta.

– Jotta niitä olisi jatkossa lisättävissä ja tarjolla nykyistä laajemmin, olisi tarpeen tehostaa taimien tuotantoa, visioi Luken tutkija Jaana Laamanen .

Vanhan löytöpelargonin viljelyhistoria pistokkaiden kulkureittitietoineen lisää kasvin arvoa ja mielenkiintoa etenkin kasviharrastajien parissa. Tutkijat toivovat, että mahdollisimman moni, niin kuluttaja, tuottaja kuin kauppiaskin, tallettaisi ja välittäisi eteenpäin kasvikantaan liittyvää tietoa. Näin kartutetaan tarinaa ja historiaa suomalaisen puutarhakulttuurin vaalijoita ja käyttäjiä sekä tutkijoita varten.