Rauhasta kertova näyttely esittelee niin konkreettisia rajakivia kuin abstraktia tunnettakin

0
Vakka-Suomen Taideyhdistyksen taiteilijoilla on monenlaisia näkemyksiä rauhan symboleista.

Maija Ala-Jääski

Pakkahuoneen kahviossa avautui Vakka-Suomen Taideyhdistyksen näyttely Rauhan vuosi. Näyttelyn teema sai luonnollisesti kipinän Uudenkaupungin rauhasta, jonka 300-vuotisjuhlavuotta vietetään parhaillaan.

– Pyysin meidän jäseniä tekemään omat teoksensa rauhasta. Mutta itse näyttely sai lopullisen muotonsa, kun Jaana Jalonen kertoi ideastaan kuvata Uudenkaupungin rauhan yhä vielä löydettävissä olevat rajakivet, selvitti taideyhdistyksen puheenjohtaja Jorma Perhe.

Jalonen todellakin hyppäsi yhtenä aamuyönä autoon ja ajoi käytännössä toiselle puolelle Suomea, Virolahdelle, ja kuvasi siellä tunnetut rajakivet. Suurikokoisissa kivissä on Ruotsin ja Venäjän vuonna 1721 solmiman rauhan mukainen uusi raja merkittynä laatoilla tai vastaavilla merkinnöillä.

– On todella hienoa voida esittää katsojille Uudenkaupungin rauha myös näin konkreettisesti, kiitteli Perhe.

– Näiden kuvien myötä syntyi näyttelyyn tarina rauhan historiasta ja siitä miten Uudenkaupungin rauhasta siirryttiin kohti Suomen itsenäisyyttä. Tämä tarina muodostaa näyttelystä osa ja toinen puoli taas esittelee taideyhdistyksen jäsenten näkemyksiä rauhan teemasta, lisäsi Perhe.

Rauha näyttäytyy esillä olevissa töissä niin luonnonrauhana, symboleina kuin abstrakteina teoksina.

– Rauha ei teemana ole ehkä se helpoin, sillä sen voi käsittää niin monella eri tavalla; maisemana, tunteena, tilana, ja niin edelleen, pohti näyttelyssä myös mukana oleva valokuvaaja Mika Reinholm.

Näyttelyn moni-ilmeisyyttä lisää teosten toteutustavat.

– Olenkin iloinen siitä että meidän yhdistyksestä ovat löytäneet kodin hyvinkin erityyppistä taidetta tekevät ihmiset. Jäsenmäärä kasvaa tasaisesti, ollen nyt noin 90 ja hienoa on, että tänä vuonna olemme saaneet joukkoon myös monta nuorta aloittelevaan taiteilijaa, kertoi Jorma Perhe.

Vakka-Suomen Taideyhdistyksen näyttely on avoinna 3.7. asti. Tulevana lauantaina 29.5. pidetään näyttelyn epäviralliset avajaiset. Ohjelmassa Pakkahuoneen ulkolavalla esiintyy muusikko Jani-Petteri Vallamo kello 12 alkaen. ​