Reilu teko -lannoitesäkkikeräys alkaa

0
Lannoitesäkkejä on kerätty jo vuosikymmenien ajan. Arkistokuva: Leena-Kaisa Laakso

Reilu Teko -lannoitesäkkikeräys alkaa. Keräys toteutetaan Laitilassa siten, että viljelijät tuovat tyhjät säkit Laitila-Pyhäranta 4H-yhdistyksen keräyspisteeseen. Se on Samppanummentie varrella, VPK:n vanha harjoituskenttä.

Lajittelun ja pakkaamisen hoitavat paikalliset 4H-nuoret, ja Yara järjestää säkkien kuljetuksen keräyspisteistä kierrätykseen. Viljelijöille säkkien jättäminen keräykseen on maksutonta. Säkkejä kerätään kesäkuun loppuun saakka.

– Koronapandemian vuoksi nuorten kesätyöllistäminen on tärkeämpää kuin koskaan. Paikallisten keräyspisteiden hoitaminen ja maanviljelijöiden kierrättämien säkkien vastaanottaminen onkin nuorille hyvä ja helppo tapa työllistyä, 4H tiedottaa.

Säkkikeräys on monelle nuorelle ensimmäinen kesätyö.

– Nuoret saavat keräyksestä tärkeää työkokemusta. Keräyksen jatkuvuus vuosittain on luonut pohjan, jonka varassa 4H-yhdistykset voivat työllistää nuoria. Se on arvokasta varsinkin näin poikkeusaikoina, kun nuoret ovat huolestuneita tulevaisuudesta ja omasta kesätyöllistymisestään. Joka vuosi uusia nuoria tulee mukaan, mutta osa nuorista on myös innostunut jatkamaan vuodesta toiseen, kertoo järjestöpäällikkö Anna-Kaisa Valaja Suomen 4H-liitosta.

Reilu teko -keräyksellä on jo pitkät perinteet, sitä on tehty vuodesta 1975 asti. Tänä aikana muovia on saatu talteen ja kierrätykseen lähes 40 miljoonaa kiloa. Vuonna 2020 keräyksessä tehtiin kaikkien aikojen ennätystulos, lähes 800 000 kiloa.

– Viljelijöiden myönteinen suhtautuminen ympäristöä säästävään Reilu Teko -keräykseen takaa sen, että useampi kuin joka toinen lannoite- ja siemensäkki palautuu muoviteollisuuden raaka-aineeksi tai muuten turvallisesti kiertoon. Kerätty määrä ylittää reilusti valtioneuvoston pakkauspäätöksessä olevan 16 prosentin tavoitteen – viime vuonna saatiin talteen noin 70 prosenttia kierrossa olevasta säkkimateriaalista, 4H tiedottaa.

 

FAKTA:

  • Keräykseen otetaan Yaran lannoitteiden suur- ja piensäkit sekä lannoitelavojen suojahuput.
  • Lisäksi muilta valmistajilta otetaan vastaan: Lantmännen Agron luomulannoitesäkit ja A-Rehun lannoitesäkit. Hankkijan, Lantmännen Agron, Peltosiemenen ja Tilasiemenen siemensuursäkit. Hankkijan, A-Rehun ja Lantmänen Agron rehusuur- ja .piensäkit. Keräykseen eivät kelpaa paperisäkit eivätkä muiden valmistajien säkit.
  • Paikallisen säkkikeräyksen järjestää Laitila-Pyhäranta 4H-yhdistys yhteistyössä Suomen 4H-liiton, Yara Suomen ja Finlands svenska 4H:n kanssa. Keräyksen päärahoittaja on Yara Suomi Oy. Säkkikeräykseen osallistuvat myös Hankkija, Lantmännen Agro, Peltosiemen, Tilasiemen, A-Rehu ja Lassila & Tikanoja. Reilu Teko -säkkikeräystä ovat tukemassa myös Maaseudun Tulevaisuus ja Landsbygdens Folk.
  • Keräyksen suojelijana toimii maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio.