Rippileirit toteutunevat ajallaan– Koronarajoitukset vaikuttavat sekä rippileirien että konfimaatioiden järjestämiseen

0
Pinja Toivonen (vas.), Elli Huppunen ja Lotta Metsärinta osallistuivat raamattucooper-kisaan rippileirillä viime kesänä.

Laitilassa järjestetään tulevana kesänä kolme rippileiriä, joista ensimmäisen on määrä olla kesäkuussa, toisen heinäkuussa ja kolmannen heinä-elokuun vaihteessa. Voimassa olevien kymmenen hengen kokoontumisrajoitusten ei pitäisi vaikuttaa rippileirien järjestämiseen, sillä ne eivät koske alle 20-vuotiaita.

– Mitä suurimmalla todennäköisyydellä pääsemme leirille, ellei jotain takapakkia tule. Kaikki on tietenkin mahdollista, mutta myös tuomiokapitulissa ollaan toiveikkaita kesän riparien suhteen, ja niin olemme mekin, nuorisotyöntekijä Pia Penttinen kertoo.

Viime vuonna Laitilassa kaikki rippileirit pidettiin ajallaan, mutta konfirmaatiot siirrettiin elokuulle alkukesän tiukkojen koronarajoitusten vuoksi. Leirien järjestelyt menivät hyvin, eikä ketään sairastunut.

– Jos kaikki tulevat leirille terveinä, siellä ollaan kuin karanteenissa, koska vierailupäiviä ei järjestetä, Penttinen lisää.

Perheille ja nuorille lähetetään tänäkin vuonna turvallisuusohjeet lähempänä kutakin riparia, kun tiedetään ajantasaiset suositukset.

– Mennään terveys edellä, ja on mietitty tarkkaan, miten eri tilanteissa toimitaan. Todella matalalla kynnyksellä leiriltä lähetetään testeihin ihan kuin joka paikassa, Penttinen sanoo.

Kun perheiltä ja nuorilta kysyttiin, kokonaan etänä järjestetty ripari ei saanut kannatusta. Tästä huolimatta nuorilla on mahdollisuus suorittaa rippileiri etänä.

– Se vaatii itsenäistä työskentelyä. Jotkut ovat halunneet suorittaa rippileirin etänä. Myös siinä tapauksessa, että leiriläinen joutuu keskeyttämään leirin, on mahdollisuus suorittaa se loppuun etänä, Penttinen kertoo.

Seurakunnassa lähdetään siitä, että leirit pystytään pitämään kesällä suunnitelmien mukaan.

– Mutta varasuunnitelmakin on, rippikoulupappina toimiva Juha Kylänpää kertoo.

Kaksi leiriä järjestetään seurakunnan omistamassa Lehtoniemen leirikeskuksessa. Kolmas leiri järjestetään tänä vuonna leirikeskus Tunturikeimiössä Muoniossa. Kylänpään ja Penttisen mukaan Laitilasta on vuodesta 1996 alkaen lähdetty Lappiin rippileirille, jos leirille on riittävästi tulijoita.

– Olemme tarjonneet Lapin riparia joka vuosi. Sinne on lähdetty, jos on ollut riittävästi kiinnostuneita, Penttinen kertoo.

Rippileiriläisten tukena ja nuorisotyöntekijöiden sekä pappien apuna leirillä ovat innostajat. He ovat tavallisesti 1–2 vuotta leiriläisiä vanhempia ja käyneet innostajakoulutuksen.

– Innostajat ovat leireillä todella tärkeässä roolissa. He ovat ihan korvaamattomia, Penttinen korostaa.

Koronarajoitukset vaikuttavat myös konfirmaatioiden järjestämiseen. Viime vuonna kaikki konfirmaatiot järjestettiin loppukesästä.

– Jokainen nuori sai kutsua korkeintaan viisi vierasta. Siten saimme rajattua vierasmäärän 150:een. Kirkossa ohjeistettiin istumaan perhekunnittain ja konfirmaatio striimattiin, jotta kaikki halukkaat pääsivät näkemään sen. Myös maskit olivat käytössä, Penttinen kertoo.

Kymmenen hengen kokoontumisrajoitukset ovat voimassa toukokuun loppuun asti, mutta niitä voidaan tarvittaessa jatkaa. Rajoituksilla on iso vaikutus siihen, miten konfirmaatiot voidaan järjestää.

– Jos rajoitus on vielä kesäkuussakin 10 henkeä, konfirmaatio on pakko siirtää vähintään elokuuhun. Jos rajaa nostetaan, arvioidaan uuden rajan perusteella, minkä vaihtoehdon mukaan päästään etenemään eli voidaanko konfirmoida koko ryhmä kerralla sunnuntaina, pitääkö se tehdä kahdessa osassa, esimerkiksi lauantaina ja sunnuntaina, vai joudutaanko siirtämään myöhemmäksi, Kylänpää ja Penttinen kertovat.

Pyhärannan rippileiri suosiolla loppukesäänPyhärannan rippileiri järjestetään heinäkuun loppupuolella. Ajankohtaa päätettäessä otettiin huomioon se, että loppukesä olisi koronaepidemian kannalta parempi.

– Ajattelimme, että kesä voisi olla viime kesän tapaan vähän helpompaa aikaa, Pyhärannan seurakunnan lapsi- ja nuorisotyöntekijä Marika Pietilä kertoo.

Pyhärannassa järjestelyjä helpottaa se, ettei seurakunnassa järjestetä kuin yksi ripari.

– Ei tarvitse miettiä, onko leirikeskuksessa ollut joku toinen ryhmä juuri meitä ennen tai heti meidän jälkeen. Siivoamisen kanssa ei ole niin kiire, kun toista ripariryhmää ei ole tulossa heti perään.

Viime vuonna Pyhärannan ripari sujui Pietilän mukaan todella hyvin.

– Ei ollut kenelläkään mitään oireita ennen leiriä eikä meidän tietoon tullut, että olisi ollut sen jälkeenkään. Saimme leirin pidettyä. Sellainen leirikuplahan siellä oli, kun emme pitäneet vierailupäivää.

Konfirmaatiokin pystyttiin järjestämään rajoitustoimin. Jokainen nuori sai kutsua kirkkoon kymmenen vierasta.

– Viime vuonna mietittiin sitäkin, että joudutaanko jakamaan ryhmä puoliksi vai vielä pienempiin ryhmään. Kaikki suunnitelmat laadittiin, mutta lopulta todettiin, että pärjäämme sillä, että vieraiden määrää rajoitetaan.

Pietilä lisää, että kaikki vastaavat suunnitelmat tehdään tällekin vuodelle.

Pyhärannan rippikoululaisten ikäluokka on tänä vuonna hieman alle 20, joista 15 on tulossa leirille. Ikäluokasta tavallisesti noin 70-80 prosenttia käy rippikoulun. Koska Pyhärannasta käydään yläkoulua Laitilassa, Uudessakaupungissa ja Raumalla, osa nuorista haluaa mennä kavereidensa kanssa naapuripaikkakunnan seurakunnan rippileirille.