Sähköpyörää tai halpaa tietokonetta joutuu nyt odottamaan

0
Rovaniemellä asuva Jaakko Repola (vas.) tuli ostamaan lenkkitossuja ja löysi mieleiset. Mika Lainio auttoi valinnassa.

Pirkko Varjo

Maailmanlaajuinen komponentti- ja merikonttipula näkyy myös Laitilassa. Esimerkiksi tietokonetta, lenkkitossuja tai sähköpyörää voi joutua odottamaan kuukausia. Liikkeiden varastoissa on tavaraa, mutta jos haluaa juuri tietynmerkkisen tuotteen, voi joutua pettymään.

– Ongelmia on ollut lähes viime syksystä alkaen. Toimitusajat ovat pitkiä ja pitenevät edelleen, Petri Iiskala Euronics Laitilasta kertoo.

Eniten pulaa on halvimmista kannettavista tietokoneista sekä tietynmerkkisistä puhelimista. Myös joitakin astianpesukoneita ja liesiä voi joutua odottamaan tavallista pitempään. Kylmälaitteiden kohdalla toimitusongelmia voi syntyä myös siksi, että EU kiristi laitteiden energiankulutusmääräyksiä maaliskuun alusta lähtien.

– Kaikkia tuotteita saa, mutta ei välttämättä sitä merkkiä, mitä on ajatellut. Konttipula on aiheuttanut sen, että rahtikulut ovat nousseet tolkuttomasti ja se vaikuttaa hintoihin. Kauppojen pitää nyt osata entistä enemmän ennakoida ja ostaa varastoon, mutta siinäkin tietysti tilat tulevat vastaan.

Jäspin pyöräliikkeessä pulaa on etenkin sähköpyöristä.

– Edes maahantuojat eivät osaa sanoa, milloin helpottaa. Myös lastenpyörien toimituksissa on vaikeuksia. Komponenttipula ja Suezin kanavan ongelmat vaikuttavat ja yhä useampien tuotteiden toimituksissa on puutteita. Tavaraa on, mutta ei välttämättä juuri sitä, mitä haluaa ja toimitusajat voivat venyä, Arja Jäspi kertoo.

Urheilu- ja ulkoiluvälineitä myyvässä Jump-Sportissa osa tilatuista tuotteista on jäänyt tulematta.

– Tavaraa on tullut kohtuullisen hyvin, mutta toimitusajat voivat olla pitkiä. Jos olisin vain yhden merkin varassa, olisin pulassa, mutta nyt korvaava tuote yleensä löydetään, Mika Lainio sanoo.

Laitilan Rautakaupassa ei juuri ole jouduttu myymään eioota. Puutavaran hyvä menekki on tosin johtanut siihen, että toimituksissa voi olla viivettä.

– Rakentajien kannattaa nyt varautua siihen, ettei ihan kaikkea välttämättä saa tänään, Toni Holmberg kertoo.