Sananvapauden käyttö vaatii taitoa

0

Eilen maanantaina vietettiin sananvapauden päivää. Sananvapaus on kaikkien ihmisten perusoikeus.

Se on kirjoitettu Suomen perustuslakiin, YK:n Ihmisoikeuksien julistukseen ja Euroopan ihmisoikeussopimukseen. Jokaisella saa olla oma mielipide, ja sen saa esittää julkisesti.

Sananvapauden käyttö vaatii kuitenkin taitoa, koska asiat voi esittää niin monella tavalla. Eri mieltäkin voi olla rakentavasti. Sananvapaus ei anna oikeutta loukata muita.

Uutismedian liitto ja myös Laitilan Sanomat ovat julkaisseet mainoksia, joissa todetaan, että ”haavat paranevat, mutta ilkeät sanat voivat jättää ikuisen jäljen.”

Sananvapauteen kuuluu myös vastuu. Suomessa sananvapautta rajoittaa rikoslaki, joka kieltää syrjimisen, kunnian loukkaamisen ja väkivaltaan yllyttämisen.

Internet ja sosiaalinen media ovat tuoneet jokaisen ulottuville loputtomasti kanavia oman mielipiteen ilmaisuun. Varsinkin verkossa sananvapauteen kuuluvaa vastuuta osataan kantaa huonosti.

MLL julkaisi vajaa pari viikkoa sitten tutkimuksen, jonka mukaan nettikiusaaminen ja häirintä ovat nuorille arkipäivää. Kyselyn mukaan loukkaava kohtelu tai vihamielinen vuorovaikutus on yleistä sosiaalisessa mediassa, sovelluksissa ja peliyhteisöissä. MLL:n mukaan yleisimmin kiusaaminen näkyy ilkeinä kommentteina, nimittelynä tai haukkumisena, julkisesti tai yksityisesti.

Keskustelu ja mielipiteiden vaihto on suositeltavaa. On kuitenkin myös tilanteita, joissa oma mielipide kannattaa jättää sanomatta. Ollaan ystävällisiä toisillemme.

Iida Kauppi

iida.kauppi@laitilansanomat.fi