Tuore ylioppilas Eveliina Antola: ”Kirjoitukset menivät odotettua paremmin”

0
Eveliina Antola haluaa jatkaa opintojaan suoraan ilman välivuotta. Hän haki lääketieteelliseen, tekniselle alla ja kauppakorkeakouluun. - Sinne olen menossa, minne pääsen, Eveliina kertoo.

Heta Harikkala

Kevään 2021 tuore ylioppilas Eveliina Antola on tyytyväinen saamiinsa arvosanoihin ja ja onkin hakenut moneen eri paikkaan opiskelemaan.

Mitä kuuluu?

– Ihan hyvää. Hyvät fiilikset, kun sai kirjoitukset purkkiin.

Miten kirjoitukset menivät?

– Ne meni tosi hyvin, ehkä jopa paremmin kuin odotin. Sain fysiikasta ja biologiasta laudaturit ja kemiasta, äidinkielestä, englannista ja pitkästä matematiikasta eximiat. Minulle ei tullut mitään suurempia pettymyksiä, vaikka äidinkieli jäikin pisteen päähän laudaturista. Kokonaisuutta ajatellen on kuitenkin pakko olla tyytyväinen tuloksiin.

Mitä suunnitelmia sinulla on kesälle?

– Kesätöitä. Hyvillä fiiliksillä olen sinne menossa. Ne alkavat nyt parin viikon päästä ja jatkuvat elokuun loppuun tai jos pääsen kouluun jatko-opintoihin, niin ainakin siihen asti ajattelin olla töissä.

Millaisia tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on?

– Hain nyt yhteishaussa ensimmäisenä ja toisena vaihtoehtona Turkuun ja Tampereelle lääkikseen. Laitoin ne lähinnä kokeilumielessä, kun sinne on niin vaikea päästä, että en rupea sinne monta vuotta hakemaan.

– Kolmantena vaihtoehtona minulla on tuotantotalouden diplomi-insinööri. Se on ala, joka minua kiinnostaa ja johon minun todistuksellani voisikin hyvin päästä. Neljäntenä hain opiskelemaan biotekniikkan diplomi-insinööriksi ja viidentenä Turun kauppakorkeakouluun. Sekä kuudentena materiaalitekniikan diplomi-insinöörin koulutus Turussa.

– Aika laaja valikoima aloja, mutta lähdin sillä periaatteella hakemaan, että varmasti tulisi joku koulupaikka. Sinne olen menossa, mihin pääsen. En halua tässä kohtaa pitää välivuotta.

Olit vaihtovuodella lukion aikana. Missä olit ja vaikuttiko se jotenkin lukion käymiseen tai kirjoituksiin?

– Olin Iowassa, Yhdysvalloissa. Tottakai se auttoi englannissa, varsinkin kuullun ymmärtämisessä, missä olin aiemmin aika heikko. En olisi varmasti todellakaan saanut E:tä ilman vaihtovuotta.

– Ei se mielestäni ainakaan mitenkään negatiivisesti vaikuttanut. Vaikka ensimmäisen vuoden jälkeen tulikin välivuosi, en koe, että olisin unohtanut asioita liikaa. Näen sen vain positiivisena. Se oli kiva niin sanotusti tauko, kun lukio on kuitenkin suhteellisen rankkaa. Sain siellä myös itsevarmuutta, niin oli ehkä jopa helpompi tulla takaisin tänne sen jälkeen.

Antolan vinkit tuleville yo-kokelaille:


Aloita ajoissa, jotta ei tule viime hetken paniikkia.

Panosta laatuun, älä määrään. Jätä aikaa myös levolle.

Tee jonkinlainen lukusuunnitelma. Milloin lukee ja milloin ei lue? On ihan yhtä tärkeää

olla aikaa, jolloin ei lue.