Vaalikahvien aika

0

Demokratian perusajatuksena on, että hallintovallan edustajat nousevat kansan joukosta. Keskiviikkona alkaa kuntavaalien ennakkoäänestys.

On siis taas aika, jolloin jokainen 18 vuotta täyttänyt saa käyttää kansalaisoikeuttaan. Kuntavaaleissa valitaan kunnanvaltuutetut, jotka päättävät jokaiselle kuntalaiselle läheisistä asioista, oman kunnan asioista.

Tänä vuonna ennakkoäänestys saattaa olla aiempaa suositumpaa, koska korona on tehnyt elämästä epävarmempaa. Vaikka vaalipäivälle on suunniteltu erityistoimenpiteitä hengitystieoireisia ja karanteenissa olevia äänestäjiä varten, voi moni äänestää varmuuden vuoksi jo ennakkoon.

Laitilassa voi äänestää ennakkoon kaupungintalolla ja Pyhärannassa kunnanvirastolla. Jos äänestäjiä haluttaisiin tosissaan kosiskella, kannattaisi tulevissa vaaleissa ennakkoäänestys järjestää siellä, missä ihmiset joka tapauksessa käyvät eli päivittäistavarakauppojen käytävillä.

Äänestäminen kannattaa, sillä jokainen ääni lasketaan. Jos yksittäinen äänestäjäryhmä, kuten vaikka nuoret tai maahanmuuttajat jättävät äänestämättä, menettävät he äänivaltansa jollekin toiselle. Tilastojen mukaan aktiivisesti äänestävät hyvin toimeentulevat ja suuret ikäluokat, ja silloin myös heidän suosimansa ehdokkaat pääsevät paremmin läpi.

Joskus sopivaa ehdokasta ei tunnu löytyvän. Äänensä voi antaa myös sillä idealla, että kenelle tai mille puolueelle ei ainakaan halua ääntään antaa.

Vaalikahvit ovat hieno perinne. Ne voi juoda paitsi vaalipäivänä myös ennakkoäänestyksen jälkeen, onhan äänestäminen kansanvallan juhlaa.

Iida Kauppi

iida.kauppi@laitilansanomat.fi