Vakka-Suomeen saadaan ensiapupäivystysryhmä – Ensiapuryhmän näkyminen tapahtumissa luo osanottajille turvallisuuden tunnetta

0
Ryhmäkuvassa on ensiapupäivystysryhmä eli Toni Viljanen, Anne Laivo, Hanna Lahtonen, Armi-Tuulikki Kraappa, Elina Männistö, Hanne-Maarit Anttila ja Anne Raunela.

Suomen Punaisen Ristin Varsinais-Suomen piiri kouluttaa Vakka-Suomen alueelle ensiapupäivystysryhmää. Ensiapupäivystäjän peruskurssin ensimmäinen lähipäivä järjestettiin Kaukan koululla Pyhärannassa viime lauantaina.

Punaisen Ristin Turun osaston kokeneet kouluttajat ohjasivat kurssilaisia käytännön harjoittelussa. Piirin ohjelmapäällikkö Minna Rautanen toimi kurssin vetäjänä.

– Olen todella hyvilläni siitä, että nyt pystymme jatkamaan kurssia harjoittelemalla kädentaitoja, sillä ne eivät ole etäkoulutuksissa karttuneet. Etäkoulutusten avulla olemme kuitenkin onnistuneet viemään kurssia eteenpäin, iloitsee Minna Rautanen.

Ensiapupäivystäjän koulutukseen osallistuu SPR:n Laitilan osaston puheenjohtaja Hanna Lahtonen . Hän kertoo ensiapupäivystäjän peruskoulutuksen olevan melko pitkän. Tänä keväänä ryhmällä on ollut neljä koulutusiltaa. Viime lauantaina oli ensimmäinen lähipäivä ja syksyllä pidetään toinen.

– Piirin leirillä syksyllä suoritamme kurssin loppuun ja teemme testin, kertoo Hanna Lahtonen.

Vakka-Suomen kunnissa ei vuosiin ole ollut aktiivista ensiapuryhmää. Nyt kouluttautuva vakkasuomalainen ensiapuryhmä voi jatkossa tarjota ensiapupäivystystä alueella järjestettäviin tapahtumiin.

– Tapahtuman järjestäjä maksaa päivystyksestä osastolle. Niin saadaan varoja varusteisiin ja koulutukseen. Tämä on tärkeää, jotta voidaan ylläpitää tietoja, taitoja ja valmiutta auttaa, sanoo ohjelmapäällikkö Minna Rautanen.

Ensiapupäivystys on vapaaehtoistoimintaa. Kaikki ryhmän jäsenet osallistuvat niin kuin omat aikataulut sallivat. Ryhmä kokoontuu ja kouluttautuu kaiken aikaa.

– Me harrastamme, harjoittelemme, opiskelemme ja uusimme määrävälein pätevyyttämme. Tämä on kaikille vakkasuomalaisille avointa toimintaa, johon toivomme lisää porukkaa, sanoo Hanna Lahtonen.

Ensiapupäivystäjän peruskurssille osallistuva Hanne-Maarit Anttila uskoo, että kaikille olisi hyväksi opetella ensiaputaitoja. Hän haaveili sairaanhoitajan ammatista ylioppilasvuotenaan 50 vuotta sitten. Nyt Hanne-Maarit kokee ikään kuin unelmansa toteutuvan.

– Ensiapuryhmän mukana pääsen erilaisissa tapahtumissa auttamaan ihmisiä. SPR:n näkyminen tapahtumissa pystyy luomaan osanottajille turvallisuuden tunnetta, uskoo pyhärantalainen Hanne-Maarit Anttila.

Kaukan koulun pihalla seisoo ambulanssi. Se ei kuitenkaan ole oikea ambulanssi, vaikka siinä kaikki ambulanssin varusteet ovatkin. Auton on tuonut nähtäväksi Turun osaston Petri Raita , joka on jo 30 vuotta harrastanut ensiaputoimintaa.

– Tämä entinen ambulanssi toimii päivystyspalveluautona, kun Turun osaston ensiapupäivystysryhmä kutsutaan johonkin tapahtumaan, sanoo Petri Raita.