Viidentien risteys oli vielä 1960-luvulla vilkas kauppapaikka – Kyläkauppoja oli Malvossa kaksi

0
Viidentien risteys on Malvon keskusta. Vielä 1960-luvun alussa tie Laitilasta Euraan kulki Malvontietä pitkin.

Malvolainen Pirkko Vuorinen näkee omasta kotipihastaan entiseen työpaikkaansa, Osuusliike Suojan kyläkauppaan. Nykyään se on yksityisomistuksessa. Vuorinen on nähnyt myös kaupan alan suuren murroksen 53-vuotisen työuransa aikana.

– 14-vuotiaana sain mennä töihin, kun minulle sanottiin, että olen niin pitkä, että yletyn ylähyllylle, Pirkko Vuorinen kertoo.

Malvoon Vuorinen tuli myymälänhoitajaksi vuonna 1960 ja oli siellä kaupan loppumiseen, vuoteen 1969 asti.

Myymälänhoitaja sai asunnokseen kaupan yhteydessä olevan keittiön ja makuualkovin. Vesi kannettiin 1960-luvun alussa kylän yhteisestä lähteestä, myöhemmin kaupan yhteyteen tehtiin kaivo. Ulkovessa oli käytössä.

Pirkko Vuorinen löysi Malvosta miehen, tuli lapsia, ja perhe rakensi omakotitalon kaupan viereen. Siinä hän asuu edelleen.

Kyläkaupassa asiakkaat pyysivät haluamiaan tuotteita, ja myyjä toi ne tiskille.

– Oli asiakkaita, jotka sanoivat vain, että jauhoja. Siinä sai sitten selvittää, että mitä jauhoja, ja karkeaa vai puolikarkeaa.

Jauhojen lisäksi kyläkaupassa menekkiä oli sokerille, kahville ja makkaralle.

– Oli kaupassa pieni lihatiskikin.

Kaikki myytiin irtotavarana, tietenkin. Rehut ja apulannat haettiin varastosta. Hevosenkenkiä ja nauloja myytiin rautapuolelta.

Maito tuotiin kauppaan Laitilan meijeriltä kerran päivässä. Erityistä kylmäsäilytystä sille ei ollut, mutta asiakkaat tiesivät, milloin maito tulee, ja silloin sitä tultiin hakemaan. Isoista tonkista maidot, piimät ja kermat annosteltiin litramitalla asiakkaiden omiin astioihin.

– Jos asiakkaalla oli pullo, niin välillä olikin tekemistä, että sai kerman sinne.

Kilpailu kyläkauppojen kesken oli kovaa. Malvossa Suojan kauppaa vastapäätä oli Laitilan Osuuskaupan myymälä.

– Jos joku jako täytyy tehdä, niin talolliset kävivät osuuskaupassa ja tavallisemmat osuusliikkeessä. Oli siinä poikkeuksiakin, Vuorinen kertoo.

Pirkko Vuorinen muistelee, että Untamalassa ja Seppälässä oli kolme kauppaa, Soukaisissa ainakin kaksi, Suontakana, Koverossa, Kodjalassa, Kaivolassa ja Katinhännässä kaksi ja Pahojoella yksi. Osuusliikkeen ja osuuskaupan lisäksi kauppoja pitivät yksityiset toimijat.

– Siinä 1960-luvulla osuusliike alkoi ensimmäisenä hellittämään, hän viittaa kyläkauppojen häviämisaaltoon, joka on tehokkaasti pyyhkäissyt kaupat pois kylämaisemista.

Nykyisin Pirkko Vuorinen muistelee kyläkauppa-aikaa kaiholla, mutta muistaa myös sen, että työtä oli paljon.

– Vesi kannettiin sisään ja ulos. Lämmitykseen tarvittavat puut tuotiin pölkkyinä. Hakkasin ne ja kannoin sisälle.

Kun myymälän ovet menivät kiinni, alkoi kaupan siivous.

Päivätyön jälkeen Pirkko Vuorinen teki perheelleen ruoan, mutta moni tuli ovelle koputtelemaan vielä iltaisinkin.

– Niin monet kastikejauhot olen polttanut, kun tulikin asiakkaita.

Vuonna 1969 Suojan Osuusliike sulki Malvon kyläkaupan ovet lopullisesti.

– Totta kai se oli surullista, kun työpaikkani siirtyi kodin läheltä keskustaan.

Loppu-uransa Pirkko Vuorinen teki työtä eri kaupoissa Laitilassa, Kalannissa ja Uudessakaupungissa. Tuotevalikoima on kasvanut valtavasti, ja ihmiset tekevät ostokset itsenäisesti. Muutos on ollut suuri. Osa ihmisistä kaipaa kyläkauppahenkeä.

– Totta kai siinä oli semmoinen oma henkilökohtainen kontakti.

Helatorstain kuvasuunnistukseen osallistui noin sata liikkujaa

Laitilan Jyskeen suunnistusjaoston ja Laitilan Sanomien järjestämään helatorstain kuvasuunnistukseen osallistui noin sata Whatsapp- tai tekstiviestillä yhteystietonsa jättänyttä pyöräilijää.

Kuvasuunnistuksessa kierrettiin entisiä kyläkauppoja, joista yksi oli Malvon Osuusliike Suojan myymälä. Rasteja oli mahdollista hakea torstaista sunnuntaihin.

Osanottajamäärä jäi reippaasti aiemmista. Järjestäjät miettivät, onko osanottajille teemallista kuvasuunnistusta mieluisampi perinteinen yhden reitin kiertävä kuvasuunnistus, jossa tuloskorttiin leimatut rastit palautetaan postilaatikkoon. Jos haluat, voit antaa palautetta kuvasuunnistuksesta järjestäjille sähköpostitse toimitus@laitilansanomat.fi tai viestillä numeroon 0504758787.

Lukijoiden muistoja kyläkaupoista

Torstaina ja lauantaina rasteja kiertäessä kertyi molemmilta pyörälenkeiltä 33km. Oma kokemus vanhoista kyläkaupoista on Kodjalan vanha kyläkauppa, jossa asuin lapsena nelisen vuotta.​ – Samuel K

Vietimme lapsuuteni kesät Suomessa synnyinseudullani. Sunnuntaisin kirkonmenojen jälkeen kävimme isäni kanssa järven toisella puolella olevassa kyläkaupassa. Näiltä reissuilta sain aina myös mansikan makuisen Eskimo-jäätelön. Se on vieläkin paras jäätelö. – Virve

Kyläkauppoja oli tuhkatiheään, verkosto oli Laitilassa kattava. Haarossakin oli kauppa. Se oli kiva, kun minulla oli kävelymatka kesämökiltäsinne pikkupoikana. – Jussi