Voimanostajille neljä Suomen mestaruutta

0
Jan-Erik Maantila teki onnistuneen paluun kisalavoille. Arkistokuva: Juhani Marttala

Juhani Marttala

Neljä mestaruutta sekä tukku uusia Suomen ja maailman ennätyksiä oli West Coast Powerin nostajilla tuomisinaan Vakka-Suomeen WPC-liiton voimanoston SM-kisoista Lahdesta. Mestaruuden toivat Pekka ja Rami Anttila, Mikael Elo ja Jan-Erik Maantila.

Seuran nestor Pekka Anttila voitti yli 55-vuotiaiden alle 90-kiloisten sarjan mestaruuden parantamalla sen Suomen ennätyksiä useaan kertaan. Mestaruus oli Pekalle jo 51. vuonna 1980 alkaneella nostajauralla.

Anttila aloitti ennätystehtailun aloituslajissa jalkakyykyssä nostamalla ensimmäisellä yrityksellään 180,5 kiloa ja paransi sitä vielä kahdesti kyykkäämällä kolmannellaan 200 kiloa.

Penkkipunnerruksessa Anttilalle kävi harvinainen hairahdus, kun hän syventyi keskusteluun poikansa Ramin kanssa ja unohti mennä nostamaan toisen nostonsa 90 kilosta. Kolmannella nousi kuitenkin 92,5 kiloa ensimmäisen 85 kilon seuraksi.

Ennätystehtailu jatkui Anttilalta maastavedossa, jossa hän kolmannellaan nosti 215,5 kiloa, jolla vanha Suomen ennätys parani puolella kilolla. Sarjan yhteistuloksen Suomen ennätystä hän paransi kolmasti, ja se on nyt 507,5 kiloa.

Ensimmäisiin virallisiin kilpailuihinsa osallistunut Mikael Elo voitti SM-kultaa alle 17-vuotiaiden teinien alle 90-kiloisten sarjassa. Hän paransi omia ennätyksiään jokaisessa lajissa ja teki teinien uudet Suomen ennätykset jalkakyykyssä ja penkkipunnerruksessa.

Jalkakyykyssä Elo nosti toisellaan 170 kiloa, kolmannen 180 kiloa oli vielä liikaa. Penkiltä ja maastavedossa hän teki molemmissa puhtaan kolmen noston sarjan. Penkin SE on nyt 117,5 ja Elon oma ennätys maastavedossa 205 kiloa.

Jan-Erik Maantila palasi onnistuneesti kilpalavoille ja kisasi ensimmäistä kertaa varusteilla alle 125-kiloisten yleisessä sarjassa, jonka hän voitti yhteistuloksella 820 kiloa.

Jalkakyykyssä Maantila nosti toisellaan 360 kiloa ja yritti kolmannellaan peräti 400 kiloa, joka ei vielä aivan noussut. Penkiltä hän punnersi 180 kiloa.

Maastavedossa Maantila sai kolmannellaan ylös 310, mutta tuomarit näkivät nostossa pienen teknisen virheen ja hylkäsivät sen. Hänen tuloksekseen jäi siten toisen yrityksen 280 kiloa. Painoluokan mestaruuden lisäksi Maantila nappasi varustevoimanoston kokonaiskilpailun hopeaa.

Toinen onnistuneen paluun lavoille tehnyt oli Rami Anttila, joka voitti miesten yli 140 kiloisten superraskaan sarjan mestaruuden.

Jalkakyykyssä Anttila teki sarjan 240, 260 ja 272,5 kiloa, penkiltä 140, 150 ja 160 kiloa sekä maastavedossa 250, 270 ja 290 kiloa. Hänen yhteistuloksekseen tuli  722,5kiloa, joka on sarjan uusi Suomen ennätys.

Voimanoston SM-kisojen rinnalla Lahdessa järjestettiin myös kansallinen varusteettomien penkkipunnerruksen ja maastavedon kisa, johon WPC:stä osallistui kolme kisaajaa.

Sami Vaskelainen osallistui maastavetoon miesten 67,5-kiloisten sarjassa. Hänen tavoitteenaan oli rikkoa Sergei Saypushevin seitsemän vuotta vanha maailmanennätys 235 kiloa. Sen hän saikin tehtyä jo ensimmäisellä yrityksellään, jolla nousi 240.

– Kisaa edelsi raju painon pudotus, joka söi tuloksesta arviolta 20 kiloa, Sami kommentoi nousematta jäänyttä toista yritystään 250 kilosta, johon hän kisansa lopetti.

Sami veli Jani Vaskelainen voitti miesten yli 45-vuotiaiden alle 75-kiloisten sarjan penkkipunnerruksen uudella Suomen ennätyksellä 122,5 kiloa. Maastavedon voitto hänelle heltisi tuloksella 200 kiloa. Kolmas yritys sarjan uudesta maailman ennätyksestä 228 kiloa oli hänellä vielä liikaa.

Joni Oravasaari osallistui penkkipunnerrukseen miesten avoimessa sarjassa alle 82,5 kilon painoluokassa. Hän voitti sarjan punnertamalla toisellaan 140 kiloa. Kolmannellaan hän punnersi oman ennätyksenä 150 kiloa, mutta tuomarit hylkäsivät sen.