West Coast Power järjestää ensimmäiset ja viimeiset FPO-liiton SM-kisat – Laitilan urheilutalolla toukokuun lopulla

0
Kuvassa on seuran johtokunnan jäseniä, puheenjohtaja Jani Vaskelainen (vas.), Jan-Erik Maantila, Anna Vuorio, Sauli Kallunki ja Sami Vaskelainen.

Juhani Marttala

Voimailuseura West Coast Power järjestää nelivuotisen historiansa ensimmäiset voimanoston Suomen mestaruuskilpailut Laitilassa toukokuun lopulla. Niiden kattojärjestö on FPO-liitto, josta seura on päättänyt erota kisojen jälkeen ja siirtyä Suomen WPC-liiton alaisuuteen.

– FPO ei kuulu mihinkään kansainväliseen kattojärjestöön toisin kuin WPC, jonka siipien suojissa on tällä hetkellä eniten voimanostajia maailmassa, puheenjohtaja Jani Vaskelainen perustelee.

FPO-liiton kisat viedään Vaskelaisen mukaan kuitenkin kunnialla lävitse, vaikka yhteistyö niin järjestämisessä liiton kanssa takkuilikin. Kisat pidetään kaksipäiväisinä kaavaillun kolmen asemesta. Niihin odotetaan satakuntaa nostajaa. Määrää karsii se, että WPC-liiton kisat pidettiin vain kuukautta aiemmin ja WCP:n nostajat saivat niistä neljä mestaruutta.

Kisat pidetään Laitilan urheilutalolla, jonne yleisöllä ei ole koronatilanteen vuoksi asiaa.

– Sen sijaan ne suoratoistetaan eli striimataan internetissä, mihin olemme erikoisesti satsanneet, kertoo puolestaan edellinen puheenjohtaja Sami Vaskelainen.

Hän myös selostaa kisat lähetyksessä, joten myös lajia tuntemattomien on helppo päästä selville siitä, mistä lajissa on kysymys.

Seuran omista nostajista mukaan ovat ilmoittautuneet Rami ja Pekka Anttila, Jerry Aittakari, Mikael Elo, Joni Laiho ja Jan-Erik Maantila. Seurassa on tällä hetkellä 26 jäsentä, joista kilpailuun osallistumattomat toimivat eri toimitsijatehtävissä.

Vaikka nostot tehdään vain yhdellä lavalla, esimerkiksi levymiehiä nostajien turvallisuuden takaamiseen tarvitaan kuusi eli kahdeksasta yhdeksään päivässä.

Voimanostokisoissa lajeina ovat jalkakyykky, penkkipunnerrus ja maastaveto, joiden yhteistulos ratkaisee kunkin painoluokan paremmuuden. Omat sarjansa ovat sekä ilman varusteita että varusteilla kilpaileville.

WPC joutui perumaan maaliskuun kansalliset kilpailunsa. Joulukuussa se aikoo järjestää epäviralliset sellaiset kinkkukisojen nimellä.

– Panostamme ensi vuoden helmikuuhun, jolloin tavoitteenamme on järjestää World Powerlifting Congressin eli WPC-Finlandin SM-kilpailut Laitilassa, Jani Vaskelainen kertoo.

Korona on karsinut rajusti niin kansallisia kuin kansainvälisiäkin voimanostokilpailuja. WPC on kuitenkin saanut heinäkuulle kutsun Espanjasta järjestettäviin kisoihin, jotka viime kesänä jouduttiin perumaan.

Barcelonassa pidettäviin kisoihin aikovat lähteä ainakin Vaskelaisen veljekset, joista Sami kisasi siellä ensimmäisen kerran vuonna 2019. Hän voitti silloin alle 75-kiloisten sarjan.