Annella on aina korkokengät

0
Oodi ilolle. Keltaiset kengät piristävät mustaa asua.

– Missäs Annen korkokengät ovat, oli ensimmäinen kommentti, kun Anne Varjo oli yhdessä Facebook-kuvassa ilman kenkiä. Annea kommentti nauratti, sillä hän oli kuvassa kiivennyt keittiön jakkaralle ja heti jakkaralta laskeuduttuaan jalat sujahtivat taas korkokenkiin.

Ystävän kommentti somessa kuvasi hyvin, kuinka vannoutunut korkokenkien käyttäjä Anne Varjo on. Kotikenkiä hänellä on kahdet: punaiset ja mustat puupohjaiset korkokengät. Kotikengissäkin on 11 sentin korot. Annen mielestä korko on juuri sopiva, juhlakengissä pitää olla vielä korkeammat korot.

Kotikengät ovat niin Annen mieleen, että kun nahkaosa repeytyi, hän vei ne suutarille. Oma puoliso on korjaillut kenkien puuosaa. Puukengillä on ikää yli kymmenen vuotta.

– Meillä hoidetaan ja käytetään suutarilla kenkiä. Myös mies pitää kengistä ja hoitaa niitä huolella, Anne kehuu puolisoaan.

Kiinnostus kenkiin on periytyvää lajia. Myös Annen tyttäret käyttävät korkokenkiä.

Siinä on etunsa, että äidillä ja tyttärillä on yhteinen intohimon kohde. Jos ostaa liian pienet tai isot kengät, ne voi laittaa perheen sisällä kiertoon.

Anne kiinnostui jo pienenä tyttönä pukeutumisesta. Äiti oli tyylitietoinen ja mietti tarkkaan aina myös asuun sopivat kengät. Niin tekee Annekin. Kun tytär oli menossa vihille, Anne oli hankkinut kauniin valkopohjaisen mekon, jossa oli punaisia kukkia. Mekkoon sopiva hattukin löytyi, mutta kengät puuttuivat.

– Sitten näin yhden naistenlehden kannessa juontaja Marja Hintikalla upeat punaiset kengät. Sanoin miehelle, että tuollaiset kengät haluaisin tyttären häihin.

Anne oli jo unohtanut keskustelun, kun eräänä päivänä kotiin tuli ilmoitus postipaketista. Paketissa oli samanlaiset kengät kuin Hintikalla. Puoliso oli ottanut yhteyttä lehden toimitukseen ja selvittänyt, mitkä kengät Hintikalla oli kuvassa ja tilannut samanlaiset.

Se ei ollut ensimmäinen kerta, kun puoliso järjesti kenkäyllätyksen.

Lomamatkalla Venetsiassa Anne kehui kenkäliikkeen ikkunalla olleita kenkiä tyttärelleen. Tytär oli maininnut niistä isälle ja tämä kävi ostamassa ne vaimolleen.

Anne Varjo ei ole laskenut montako kenkäparia hän omistaa. Kauneimmat kengät ovat esillä makuuhuoneen seinällä hyllykössä, jonka puoliso rakensi kenkiä varten. Kenkiä on myös apukeittiön hyllyillä ja vaatekaapissa.

Annella on muutama mielitiettykenkäliike, lähimmät omassa kaupungissa, Uudessakaupungissa ja Porissa. Kenkiä hän hankkii myös verkkokaupasta.

Varjo arvostaa hyvin tehtyjä ja suunniteltuja kenkiä. Esimerkiksi Minna Parikan kenkiä hänellä on useampi pari.

– Mutta kyllä kaapista löytyy myös lenkkareita ja kumisaappaat. Vaikka rakastan korkokenkiä, valitsen kengät tilanteen mukaan. Yleensä autossa on myös kolme, neljä paria vaihtokenkiä. Ajaessa käytän yleensä kävelykenkiä tai nilkkureita.

Vaihtokengät ovat tarpeen, sillä kerrankin kaupan parkkipaikalla korko napsahti kengästä irti. Ei ollut hätää, kun takaluukusta löytyi toiset kengät.

– Kauppojen tuulikaapeissa on mattoja, joihin korko jää helposti kiinni. Niiden kanssa pitää olla tarkkana.

Anne on niin tottunut korkokenkiin, että kun töissä piti parin viikon ajan käyttää turvakenkiä, jalkaa alkoi vaivata luupiikki.

– Matalat kengät eivät vain sovi minulle. Selkäkin alkaa kipeytyä matalissa kengissä. Minulla on vain yhdet ballerinat.

Anne Varjo on ihaillut Kirsti Paakkasta .

– Minulla on tavoite: käyttää korkokenkiä vielä sen ikäisenä kuin Paakkanen.

Paakkanen kulkee korkokengissä vielä yli 90-vuotiaana.