Entä jos väljempi Suomi onkin parempi? – Saarikko vierailulla Vakka-Suomessa

0
Ministeri Annika Saarikko totesi puheessaan, että parasta, mitä Laitilassa voidaan tehdä, on pitää huolta lapsista ja nuorista. - Niin huolehditaan myös ikäihmisistä.

Tuore valtiovarainministeri ja keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko vieraili Vakka-Suomessa perjantaina. Saarikko aloitti maakuntakierroksensa Vehmaalta ja päätti päivänsä Laitilan Kasitorilla keskustan vaalitilaisuudessa.

Saarikko totesi puheessaan Kasitorilla, että Suomi selvisi koronasta maailmanlaajuisestikin arvioituna erittäin hyvin kahdesta syystä:

– Suomalaiset ovat kunnollista väkeä. Suomalaiset uskovat, kun sanotaan. Toinen syy on, että Suomi on väljästi asuttu maa.

Saarikko pohtikin, olisiko koronan jälkeen se väljempi Suomi parempi vaihtoehto. Hän viittasi koronavuoden etätyön ja mökkeilyn lisääntymiseen.

– Keskusta puhuu vakavasti kaksoiskuntalaisuudesta, että ihmiset voisivat maksaa veroja kahteen kuntaan.

Ministeri ei usko, että kaikki palaa ennalleen koronan jälkeen, vaan että etätyöt ovat lisääntyneet pysyvästi. Saarikko nosti esille myös ravintoloiden, matkailun sekä kulttuuri- ja tapahtuma-alan vaikeudet korona-aikana. Hän kertoi, että oli juuri valtiovarainministerinä esittänyt 1,2 miljardina euron lisätalousarviota. Saarikko kuitenkin korosti, ettei pieni maa voi suhtautua velkaan löperösti. Hänestä on pakko palata nopeasti ongelmien äärelle, saada sote-uudistus maaliin ja yritykset investointiuralle.

Sää suosi ministerivierailua, sillä aurinko helotti taivaalta lämpimästi ja kun koronarajoituksetkin höllentyivät perjantaina, Kasitorilla oli paljon väkeä tapaamassa ministeriä. Ministerivierailun nuorin osanottaja oli vasta 4,5 kuukauden ikäinen Olavi Saarela . Pienokaisen äiti Riikka Saarela totesi, että vaalien siirto oli hyvä juttu:

– Nyt Olavi pääsi tapaamaan ministeriä. Pari kuukautta aiemmin en olisi voinut ottaa häntä vielä mukaan, hän hymyili.

Saarikon maakuntakiertue Vakka-Suomessa alkoi jo iltapäivällä Vehmaalla, jossa hän oli seuraamassa Vehmaan vesistöjenhoito- ja suojeluyhdistyksen uuden niittoveneen kastetilaisuutta. Uudessakaupungissa hän tapasi kaupunginjohtoa Pakkahuoneella munkkikahvilla. Ministeri teki Kalannissa myös poikkeuksellisen kotivierailun. Hän tutustui Anne ja Pentti Siivosen taide- ja antiikkikokoelmiin heidän kotonaan sekä myös Mattilan tilalla.

Laitilan vierailu alkoi Wirvoitusjuomatehtaalta. Wirvoitusjuomatehtaan toimitusjohtaja Rami Aarikka kertoi ministerille, miten korona näyttäytyi juomatehtaalla.

– Kun korona iski, tilanne näytti katastrofilta. Liikevaihto laski hetkessä 15 prosenttia.

Tilanne kuitenkin kääntyi nopeasti ja vähittäiskaupan juomatilaukset kasvoivat. Aarikka arveli juomatilausten perusteella, että myös ravintolat takoivat viime kesänä parissa kuukaudessa ennätysmyynnin. Aarikka totesi, että koronavuosi oli lopulta Wirvoitusjuomatehtaalle hyvä.

Kaupunginjohtaja Lauri Kattelus lobbasi ministerille Laitilan risteyshanketta. Kattelus piti tärkeänä, että valtio vihdoin laittaisi vireille 40 miljoonan euron Kasitien risteyshankkeen.

– Kaupungin näkökulmasta katsottuna olisi jo aika toteuttaa risteys, kun kaupunki on tehnyt yhdeksän asemakaavaa risteystä varten. Keskustaajamamme kehityskin on kiinni risteyksen rakentamisesta, hän taustoitti Saarikolle.

Wirvoitusjuomatehtaan Aarikka kertoi, että heidän yrityksensä kannalta Kasitien toinen risteys on sijoitettu hankalasti. Saarikko korosti, että on tärkeää löytää risteysratkaisu, jota kaikkien on paikallisesti helppo tukea. Yrittäjien puheenjohtaja Jarno Helistölä kertoi kivijalkaliikkeiden haasteista ministerille sekä muistutti, miten uusi jätelaki uhkaisi pienempiä yrityksiä.