Jyske Vakka-Suomen rataviestien ykkönen

0
11-pojat Mikael Aulin, Niclas Elo, Noel Raiskinmäki ja Dawit Tesfazghi nappasivat tuplamestaruuden. Kuva: Kari Raiskinmäki

Ilkka Simola

Jyske ja Kalannin Vankka kävivät tiukan taiston Vakka-Suomen viestivaltikasta tiistaina Mynämäessä järjestetyissä pienoismaakunnan rataviesteissä. Kumpikin sai jalkeille yhdenvertaisesti 15 joukkuetta, mutta jyskeläisten iskuvoima seitsemällä mestaruudella, neljällä kakkostilalla ja kolmella pronssilla toi niukan voiton seurojen välisessä Vakkamalja -pistekilpailussa.

Maskun Kataja sai neljä mestaruutta, Kalannin Vankka kolme ja Vehmaan Kiisto yhden.

Jyskeen voittojen sarjan aloittivat nuorimmat pojat (Lauri Härkönen, Voitto Pärkö, Jimi Mäntysalo ja Ilmari Matikainen) 4×50 metrin viestissä. 11-pojat (Niclas Elo, Mikael Aulin, Noel Raiskinmäki ja Dawit Tesfazghi) voittivat sekä lyhyen että pitkän viestin 11-tyttöjen kvartetin (Neela Ihanmäki, Kerttu Matikainen, Helmi Lockmer ja Jasmin Vaskelainen) voittaessa 4×50 metrin viestin.

Kamppailu mestaruudesta oli tasaisinta 11-vuotiaiden sekajoukkuein kisaillussa 4×60 metrin aitaviestissä Kertun, Noelin, Mikaelin ja Neelan lyödessä maskulaiset vain yhden sadasosasekunnin elin noin viiden sentin marginaalilla.

15-sarjan 4×800 metrin sekaviestissä (Kasper Antola, Julius Lukkala, Elias Hyytiä ja Kiia Ihanmäki) juoksivat mestaruuteen. Sama oli mitalin väri nelikolla 4×80 metrin aitaviestissä.

Vakkamaljan pistekilpailussa Jyske oli vain 11 pistettä Vankkaa edellä. Näin jyskeläisille jäi runsaasti kirittävää heinäkuussa Uudessakaupungissa ja elokuulla Laitilassa pidettävissä henkilökohtaisissa kisoissa, sillä vakkamaastojen mahtimenestyksen jälkeen kalantilaisilla on kokonaispisteissä vielä 95 pisteen johto.

Vakkamaljasta on nyt kilpailtu neljä vuosikymmentä sääntöjen vaihdellessa useampaan kertaan. Aluksi huomioitiin kuntien asukaslukukertoimet, sitten vertailut edellisvuoden pistemäärään, välillä taas vain suorat pisteet, kunnes on taas palattu aiempien vuosien menestyksestä saatuihin tasoitekertoimiin.

Näin myös pienemmät seurat ovat saaneet nimensä pokaaliin. Täksi vuodeksi on taas päätetty palata suoriin pisteisiin, mikä antaa todellisemman kuvan seurojen voimasuhteista.

Viime vuonna maljapisteitä ei laskettu koronarajoitusten estäessä kolme kisatapahtumaa. Edellisvuonna Jyske oli suorissa pisteissä 15 pistettä Vankkaa edellä.

Seurojen Vakkapisteet: 1) Laitilan Jyske 135, 2) Kalannin Vankka 124, 3) Maskun Kataja 87, 4) Mynämäen Isku 39, 5) Vehmaan Kiisto 35, 6 Uudenkaupungin Kenttäkarhut 17.