Kaupunginjohtajat

0

Varsinais-Suomessa oli neljä ex-kaupunginjohtajaa kuntavaaliehdokkaana. Laitilassa ja Uudessakaupungissa entiset kaupunginjohtajat menestyivät erinomaisesti. Sekä Jukka Alkio (kesk.) että Kari Koski (sd.) olivat puolueittensa ääniharavia.

Alkio sai 116 ääntä. Koski keräsi Uudessakaupungissa peräti 640 ääntä. Äänipotti on niin suuri, että vastaavia lukuja Uudessakaupungissa on nähty viimeksi joskus Helena Vartiaisen (sd.) kaudella.

Kaupunginjohtajatausta yksinään ei kuitenkaan riitä tekemään ehdokkaasta ääniharavaa. Tästä esimerkkinä on Raision Ari Korhonen (sd.), joka sai 200 ääntä. SDP:n ääniharava Raisiossa, Janne Laulumaa, sai tuplamäärän ääniä, 420. Myös Turussa Minna Arve (kok.) tulee valituksi pormestariksi kokoomuksen vaalivoitolla, ei omalla äänimäärällään. Jos pormestari valittaisiin henkilövaalilla, Turun pormestariksi nousisi Aki Lindén (sd.), joka sai 4377 ääntä. Arven äänimäärä jäi 1510:een. Se, että on hoitanut kaupunginjohtajan tehtävän ihan mallikkaastikin, ei riitä. Äänestäjät arvioivat myös ehdokkaan persoonaa. Mitä aktiivisemmin ehdokas on kaupunginjohtajana näkynyt turuilla ja toreilla, sitä enemmän hän kerää ääniä. Virastohuoneessa viihtyvät kaupunginjohtajat eivät saavuta samanlaista kansansuosiota, vaikka hoitaisivat tehtävänsä sinällään hyvin.

Alkio on ollut näkyvä ja aktiivinen kaupunginjohtaja, siksi hänen saamansa suuri äänipotti ei ole mitenkään yllätys. Äänestäjät odottavat, että Alkio on myös valtuutettuna yhtä aktiivinen ja sitä lupaa myös hänen haastattelunsa tässä lehdessä. Haastattelussamme Alkio nostaa esille, miten soteuudistuksen riskit saattavat olla kuntien taloudelle jopa hälyttäviä.

Kaupungin ja myös nykyisen kaupunginjohtajan kannalta on pelkästään eduksi, että Alkiolla on tietopohjaa ja arvovaltaa. Lauri Kattelus saa hänestä hyvän tukijan tuleviin vääntöihin.

Teija Uitto