Kesäidylli on taas auki–Ventolan kyläkahvila tarjoilee jälleen taidetta ja herkkuja

0
Marge Reimanin apuna kahvilassa ovat hänen tyttärensä Ronja (vas.) ja tämän kaveri Nea.

Ventolan kyläkahvila Untamalassa kuuluu monen jokakesäisiin käyntikohteisiin. Kahvilaa kolmatta kesää pitävä Marge Reiman kertoo, että kahvilassa käy paljon vakioasiakkaita.

– Osa ihmisistä käy täällä joka päivä, kun kahvila on auki, hän hymyilee.

Kun Reiman otti kahvilan hoitoonsa, rakennuksen kalustus oli vaatimaton. Reiman on kierrellyt kirpputoreja ja liikkeitä löytääkseen taloon sopivaa kalustoa. Nyt tilapuodissa on 40-luvun kaunis vihreä sohva, rustiikkinen arkkupöytä ja isoa salia koristavat värikkäät raitamatot ja valo siivilöityy ikkunoista virkattujen verhojen läpi.

Reiman on halunnut rakentaa Ventolan kyläkahvilasta idyllin, jossa vieras kokee ilahtuvansa. Resepti toimii, sillä asiakkaat tulevat yhä uudestaan ja uudestaan. Yhtenä houkuttimena ovat Reimanin leipomat korvapuustit.

– Myös mansikkamarenkileivokset ovat suosittuja. Marenkia en itse tee, vaan käytän niissä Uudenkaupungin marenkia.

Marge Reiman toi tullessaan kahvilaan myös lammastuotteet, sillä hänellä on lampola Untamalassa. Salin seinillä on kissa-, lehmä- ja lammasaiheisia akvarelleja. Terhi Kalliola pitää toista kesää myyntinäyttelyä kahvilassa.

Reiman sanoo, että joka kesäksi hän keksii jotain uutta kahvilaan. Nyt uutta on artesaanijäätelö, jota meneekin paljon.

Reimanin omien tuotteiden lisäksi tilapuodissa myydään paikallisten käsityöläisten ja tuottajien tuotteita, kuten esimerkiksi kuusenkerkkäsiirappia ja pihkasalvaa, sekä Nuorisopajan töitä. Savipöllö katselee toimittajaa niin kutsuvasti hyllyltä, että kahvilasta on pakko lähteä kassan kautta. Pöllön lisäksi kassiin sujahtaa myös iso pussillinen korvapuusteja.

Ventolan kyläkahvila on avoinna Untamalan kirkon keskiviikon iltahartauksien aikaan sekä torstaista lauantaihin. Marge Reiman kertoo, että kahvilassa on myös muutaman kerran kesässä elävää musiikkia. Kyläkahvilassa on pidetty myös kirpputoreja, niitäkin saatetaan pitää jälleen, jos koronarajoitukset sallivat.

– Asiakkaat ovat toivoneet, että pitäisin myös saippuakursseja, mutta siihen minulla ei valitettavasti ole aikaa, Reiman sanoo. Hänellä on apunaan kahvilassa 11-vuotias tyttärensä Ronja sekä silloin tällöin tämän kaveri Nea.

Marge Reiman kertoo, että rakennusta on kunnostettu talkooporukalla ja kaupunki on kustantanut kulut.

–  Jukka Vehmas keitteli punamultaa ja maalaustyö tehtiin porukalla. Viime kesänä tapetoitiin myös eteinen.

FaktaKunniakas, vanha tilaUntamalan harjua pitkin kulkee keskiajalta peräisin oleva kyläraitti.

Ventola on kyläraitin vanhoja talonpoikaistaloja. Tilan historia ulottuu 1600-luvulle asti.

Kaupunki lunasti rakennuksen 1980-luvulla.