Keskustassa pysyvä taidenäyttely

0
Ratsastava jänis on varsinainen katseenvangitsija.

Laitilan keskustassa voi tehdä hienon kulttuurikierroksen. Kolmen kuukauden aikana olen ehtinyt bongata talon seinistä jo useita taideteoksia. Maalauksista voi päätellä, että tällä kertaa asialla eivät ole olleet itseoppineet graffitintekijät, eivätkä paikalliset koululaiset. Teoksissa näkyy ammattilaisten kädenjälki.

Montako maalauksia kaikkiaan on, mistä niitä löytyy ja mihin ne liittyvät, kotiseutuneuvos Jukka Vehmas?

– Heinäkuun 2018 muutaman helteisen päivän aikana Laitilan keskustassa hääri 14 ammattitaiteilijaa, pääosin suomalaisia mutta myös muutama virolainen. Kadulla kulkijat kummastelivat, että mitä on tekeillä, taasko jotain ”kulttuuriväkeä” touhuamassa.

– Kulttuurisihteeri oli tammikuussa saanut yllättävän sähköpostin: Grafia ry:n katutaidekilta G-Rex on tulossa kesällä Laitilaan maalaamaan muraaleja, pieniä ja suuria, jos se heille suodaan. Rahaa ei pyydetty, monenlaista apua kylläkin: sopivien kohteiden etsintää ja lupien hankkimista, pohjatyötä, majoitusta, muonitusta, jätehuoltoa. Tuumasta toimeen ja omia lomia järjestelemään!

– Rural Urban Art oli G-Rexin kaksiviikkoinen katutaidefestivaali, jonka ensimmäinen viikko oli Viron Põlvamaalla ja toinen Laitilassa. Taiteilijat tekivät työnsä palkatta, ja katutaidekilta hankki apurahoilla maalaustarvikkeet.

– Taideteoksia on kolmetoista. Komeimmat ja näkyvimmät työt ovat autokatoksessa Keskuskadun varrella ( Jesse Pasanen ) ja autokatoksen päädyssä Urheilutiellä ( Maikki Rantala) , Salen päädyssä ( Tuuli Huovila, Elina Nikkinen ja Essi Ruuskanen ), linja-autoasemalla ( Kirsi-Maria Raunio ) sekä LVI-Kuusiston päädyssä ( Andreas Luigas ja Neki ). Laitilalaissyntyinen Maritta Nurmi maalasi Sairaalantiellä olevan sähkökaapin. Nuorisotalon seinissä on tunnetun Markus ”Son” Niemisen kaksi maalausta. Lisäksi mukana olivat Salme Kulmar, Else Lagerspetz, Saara Mahbouba ja Martin Roosna.

– Maalattavien kohteiden omistajat suhtautuivat uuteen ja yllättävään asiaan myönteisesti, eikä kaupungin rakennusvalvonnallakaan ollut poikkipuolista sanaa sanottavana. Maalaukset ovat tuottaneet paljon mielihyvää laitilalaisille, ja niitä on muualtakin käyty ihailemassa. Ydinkeskustan ilmeen kohentamisesta on viime aikoina kovasti keskusteltu. Tämäntapaisilla toimilla luodaan viihtyisyyttä, kun asioihin vain tartutaan.

– Tapahtuman järjestämistä tukivat Taiteen edistämiskeskus, Niilo Helanderin säätiö, Grafia ry, Hiekan säätiö ja Laitilan Wirvoitusjuomatehdas. Tapahtuman järjestelyissä olivat mukana kaupungin lisäksi Laitilan Kulttuuriseura Walo ja Laitilan Seudun Kuvatadeseura. Teoksiin voi tutustua osoitteessa https://www.laitila.fi/palvelut/kulttuuripalvelut/kuvataide/rural-urban-art/

Sarjassa muualta tullut päätoimittaja Teija Uitto ihastelee Laitilan hienoja paikkoja ja kotiseutuneuvos Jukka Vehmas kertoo niiden tarinan.