Koronan ilmaantuvuus jatkaa maakunnassa vakaata laskuaan – Laitilassa viimeisen kahden viikon aikana kahdeksan tartuntaa

0
Viime viikon tilastojen mukaan 43 prosenttia laitilalaisista on saanut ensimmäisen rokotteen.

Maakuntatasolla Varsinais-Suomessa koronan ilmaantuvuus jatkaa vakaata laskuaan. Laitilassa lukema on vähän kasvussa, sillä paikkakunnalla on todettu viimeisen kahden viikon aikana kahdeksan koronavirustartuntaa, kertoo Laitilan terveyskeskus.

Tartuntatautilain mukaisessa eristyksessä laitilalaisista sairastuneista on yhä kuusi henkilöä. Viimeisen kahden viikon aikana koronavirukselle altistuneita on Laitilassa 46, joista tartuntatautilain mukaisessa karanteenissa on yhä 43 henkilöä. Yhden henkilön tartunnanlähde ei ole tiedossa.

Näköpiirissä lievemmät suositukset

Maakunnan koordinaatioryhmän puheenhohtaja Mikko Pietilä on iloinen, että Varsinais-Suomessa ensi kertaa viime loppusyksyn jälkeen leviämisvaiheen yksikään kriteeri ei enää täyty.

– Hyvä kehitys on jatkunut jo pitkään, minkä vuoksi ryhmämme teki ehdollisen päätöksen jo ennakoivasti. Otamme perjantaina 4. kesäkuuta käyttöön lievemmät suositukset, jos mitään notkahdusta ei siihen mennessä ilmene, Pietilä sanoo.

– Viestimme ennakoivalla päätöksellä sitä, että varsinaissuomalaisten arkea ja elinkeinoelämää halutaan avata viipymättä, kun epidemiatilanne sen sallii. Koronakoordinaatioryhmä pyrkii parhaansa mukaan mahdollistamaan varsinaissuomalaisten alkukesän juhlat, tapahtumat ja lomat, hän lisää.

Ilmaantuvuus laskee tasaisesti

Koronan ilmaantuvuus on ollut viime perjantaista lähtien alle 50 tapausta 100 000 ihmistä kohden kahden viikon aikana. Viimeisin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ilmoittama ilmaantuvuus alueellamme on 37,7. Testatuista henkilöistä alle kahdella prosentilla on todettu tartunta.

Matkustus merkittävin tartunnan tuoja

Varsinais-Suomessa edelleen brittimuunnos ovat merkittävin koronaviruksen muoto. Intian muuntoviruksen osuus on lievässä kasvussa.

– Tapausmäärät ovat olleet johdonmukaisesti laskussa jo pitkään. Lähipiiristä saadut tartunnat ovat ilahduttavasti laskussa. Suurimmaksi tartunnan lähteeksi on noussut matkustus, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri Esa Rintala sanoo.

Tartunnan lähteen jäljitys on onnistunut jo pitkään yli 80 prosentilla sairastuneista.

– Ulkomaille linkittyviä tartuntoja oli neljännes viime viikon uusista tapauksista. Suurin osa näistä todetaan ulkomailta tulevilla kausityöntekijöille. Pääasiassa tartunta todetaan lentokentällä tehdyssä testissä, mutta myös kolme vuorokautta saapumisen jälkeen, hän kertoo.

Rokotukset etenevät hyvin Varsinais-Suomessa

– Voimme todeta, että yli 50-vuotiailla rokotuskattavuuden taso on jo tavoitettu, 70 prosenttia heistä on saanut ensimmäisen rokoteannoksen. Pääsemme nyt rokottamaan nuorempiin ikäryhmiin kuuluvia ja arviolta elokuun puoliväliin mennessä yli 16-vuotiaat olisi jo rokotettu kertaalleen, Rintala sanoo.

Laitilassa rokotetaan jo yli 16-vuotiaita. Paikkakunnalla ensimmäisen rokoteannoksen on saanut 43 prosenttia koko väestöstä.

Maskisuositus edelleen voimassa

Koronakoordinaatioryhmä linjasi suosituksia, jotka tulevat voimaan perjantaina 4. kesäkuuta, jos Varsinais-Suomi palaa kiihtymisvaiheeseen. Tällöin poistuisivat tilaisuuksien henkilömäärien ylärajat. Maskisuositus pysyy voimassa. Ihmisten suositellaan edelleen pitävän välimatkaa toisiinsa.

– Pääsääntönä on, että tarkan lukumäärän sijasta tärkeintä on järjestää tilaisuudet siten, että yli 10 hengen sisätilojen tilaisuuksissa ja yli 50 henkilön ulkotilojen tapahtumissa on voitava tosiasiallisesti välttää lähikontaktit, Mikko Pietilä sanoo.

Suositus perjantaista lähtien koskee sekä yleisö- että yksityistilaisuuksia.

– Päättäjäisjuhlissa suvivirsi, Gaudeamus igitur ja muut yhteislaulut ulkotiloissa, Pietilä lisää.

Aikuisten joukkuelajeissa voidaan aloittaa ulkotiloissa tapahtuva ottelu- ja kilpailutoiminta sekä sisätiloissa tapahtuva yksilölajien kilpailutoiminta, jossa lähikontaktit voidaan välttää.

Ulkomaille matkustamisessa ryhmä kehottaa käyttämään erityistä harkintaa sekä ottamaan huomioon ulkoministeriön suositukset.