Kuntatalouden painelaskelma ei lupaa hyvää Laitilalle

0

Maakuntavaltuustolle esiteltiin maanantaina Maakunnan tila -katsaus. Katsauksessa arvioidaan, että koronatukien päätyttyä kuntatalous joutuu lujille.

FCG-Perlaconin laatima kuntatalouden painelaskelma ennustaa, että tänä vuonna seitsemän kuntaa Varsinais-Suomessa tekee alijäämäisen tuloksen. Vuonna 2025 alijäämäisiä olisi jo puolet kaikista maakunnan kunnista. Yksi näistä on Laitila, jonka tilikauden ennustettu tulos vuonna 2025 olisi ilman sote-vaikutusta miinuksella 405 000 euroa.

Painelaskelman mukaan sote-uudistus laskisi kuntien alijäämiä merkittävästi sote-palvelujen rahoitusvastuun siirtyessä valtiolle. Soten toteutuessa Laitilan tulos olisi miinuksella 390 000 euroa. Molemmissa vaihtoehdoissa Laitilalle ennustetaan 0,5 prosentin veronnkorotuspainetta.

– Pelkkien kuntien sote-menojen sijaan pitää katsoa alueiden kokonaisuutta. Kuntatalouden lisäksi alueiden elinvoimaisuudessa on tärkeää kansalaisten kokonaisverorasitus ja sitä kautta ostovoima, muistuttaa maakuntajohtaja Kari Häkämies.

FCG-Perlaconin kuntatalouden painelaskelma perustuu kuntien tuoreisiin talouslukuihin sekä vero- ja väestöennusteisiin. Painelaskelma ei ole talousennuste, vaan se kuvaa yksinomaan kuntatalouden trendikehitystä huomioimatta esimerkiksi nähtävissä olevia sopeutustoimia.