Koronavuosi toi lipputankojen myynnin laskuun hieman tasausta

0
Sisäministeriön mukaan liputtaminen on hieno ja arvokas tapa näyttää iloaan ja korostaa syytä juhlaan. Liputtaminen on myös arvokas tapa osoittaa kunnioitusta tai kertoa surusta. Liputtamista ei tarvitse arkailla, lipun voi nostaa salkoon jo pienemmästäkin syystä. Sen voi myös viikata haluamallaan tavalla, kunhan kohtelee lippua arvokkaasti.

Juhannuksena nostetaan lippu salkoon liehumaan, jos lipputanko on. Yhä harvemmassa omakotitalon pihassa tanko on, mikäli katsoo lipputankoja myyvän Plastiset-yrityksen myyntitilastoja.

– Ennen koronaa omakotitalojen suhteen trendi oli hyvinkin laskeva. Kuitenkin koronavuosi on kääntänyt suuntausta himpun verran ylöspäin, lipputankoja on myyty enemmän, samoin kuin muitakin rautakauppatuotteita, kertoo toimitusjohtaja Tommi Sirén.

Sirén kertoo ypäjäläisen Plastiset-yrityksensä olevan ainut lujitemuovisten lipputankojen kotimainen valmistaja. Hän on seurannut lipputankomarkkinoita vuodesta 1976, jolloin hänen isänsä aloitti alalla.

– Liputtaminen on reilusti vähentynyt. Silloin laitettiin lipputangot joka paikkaan ja liputtaminen oli tärkeä asia. Nyt omakotitaloissa asuu eri sukupolvi, ja maailma on siinä sivussa muuttunut.

Sirénin mielestä liputuspäiviä alkaa olla jo liikaakin.

– Jos joka asialle halutaan liputuspäivä, kääntyy se jossain kohtaa itseään vastaan.

Ihmiset voivat kokea liputtamisen työlääksi. Kun käydään töissä, voivat lipunnosto- ja laskuajat olla haastavia.

Mukavasti lipputankoja edelleen myydään rivi- ja kerrostaloihin sekä julkisten rakennusten kuten kauppojen, yritysten ja koulujen pihoihin. Lipputankojen uusimista tehdään harvoin.

– Lasikuituinen lipputanko on lähes ikuinen.

Myös kesäasuntoihin panostaminen näkyy lipputankokaupassa.

– Kesäasuntojen lipputangossa liehuu usein viiri.

Seinään kiinnitettäviä lipputankoja menee lähinnä kaupunkien keskustoihin.

”Liputtamiseen voisi ehkä suhtautua rennommin”

 • Suomalaisuuden liitto antaa liputusneuvontaa. Liputtamisen suosiosta heillä ei kuitenkaan ole mitään tilastoja.

  – Liputuspäiviä on nykyään tosi paljon. Uskoisin, että liputtaminen on edelleen suosittua ja sellainen mukava tapa juhlistaa eri tapahtumia, kertoo toiminnanjohtaja Juuso-Ville Gustafsson.

  Gustafsson muistuttaa, että Suomessa on liputusvapaus eli liputtaa voi itselleen tärkeinä juhlapäivinä. Toisaalta se tarkoittaa myös sitä, että kenenkään ei ole pakko nostaa lippua salkoon, vaikka lipputanko olisikin.

  – Liputtaa voi myös muiden maiden lipuilla. Esimerkiksi Viron lipun voi vetää salkoon, jos on tulossa virolaisia vieraita.

  Juuso-Ville Gustafssonin mukaan suomalaiset suhtautuvat liputukseen liiankin varautuneesti.

  – Kun liputetaan, se otetaan tosissaan ja halutaan tietää, mikä on oikein. Liputtamiseen voisi ehkä suhtautua rennommin. Kannustamme ihmisiä ennemmin liputtamaan kuin jättämään kokonaan liputtamatta.

  Liputusta ohjaa laki Suomen lipusta. Laissa ei kuitenkaan sanota mitään siitä, että voiko lipputankoon kiinnittää esimerkiksi näyttävät jouluvalot.

  – Siitä ei ole säädetty mitään, joten me emme ota siihen kantaan. Neuvomme kyllä mieluusti suomen lipun käytäntöön liittyvissä asioissa.

  FAKTA:

 • Hyviin liputustapoihin kuuluu, että virallisina sekä muina liputuspäivinä liputetaan vain kansallislipulla.
 • Suomen lipun arvokkuus on otettavaa huomioon liputettaessa. Liputuksen on aina tapahduttava hillityn arvokkaasti ja tapahtumaan keskittyen.
 • Lippu ei saa missään vaiheessa koskettaa maata. Lippu nostetaan salkoon salon huipulle asti rauhallisin vedoin ja lippunaru kiedotaan muutaman kerran salon ympärille ja sidotaan tiukasti.
 • Lippu nostetaan salkoon aamulla kello 8 ja lasketaan alas auringon laskiessa, kuitenkin viimeistään kello 21. Tästä poikkeus on juhannusaatto, jolloin lippu nostetaan salkoon kello 18. Liputus jatkuu läpi yön ja päättyy juhannuspäivän iltana kello 21. Itsenäisyyspäivänä liputus päättyy kello 20.
 • Yksityishenkilöt voivat joustaa liputusajoista, esimerkiksi työpäivästä johtuen. Lipun voi nostaa salkoon ennen töihin lähtöä ja laskea töistä tultua. Pääasia on, että kohtelee lippua arvokkaasti eikä jätä lippua salkoon yöksi.

  Faktan lähde: suomalaisuudenliitto.fi/liputus