Kuusiston sahasta kasvanut Laitilan merkittävimpiä yrityksiä

0
Laitilan höyläämö on niin pitkälle automatisoitu, että vastaavia laitoksia on vain muutama Euroopassa, Juha Kuusisto esittelee.

Veljet Kuusisto Oy:n tulosta Laitilaan tulee syyskuussa kuluneeksi 30 vuotta. Nyt yhtiö toimii noin 25 hehtaarin alueella ja toiminta laajenee jatkuvasti.

Parhaillaan alueelle rakennetaan toista sahalinjaa. Kun Kuusisto Group päätti rakennuttaa toisen sahalinjan Laitilaan, toimitusjohtaja Juha Kuusisto soitti kaupunginjohtaja Lauri Kattelukselle.

– Kerroin hänelle, että olen lähettämässä asiasta lehdistötiedotteen, jotta hän osaa varautua, Kuusisto kertoo. Pienessä kaupungissa kaikki on mutkatonta.

Kun Kuusiston veljekset vuonna 1991 ostivat Laitilasta sahan Antti Vainio-Puhjulta, kaupunginjohtajana oli Heimo Polvi. Yrityksen ja kaupungin yhteistyö oli joustavaa, kuten se on ollut myös seuraavien kaupunginjohtajien, Jukka Alkion, Johanna Luukkosen ja nyt Katteluksen aikana.

Sen ansiosta yhtiö on voinut kehittää toimintaansa, investoida ja laajentaa:

– Siitä Vainio-Puhjun sahasta on jäljellä enää muutama varastorakennus ja nekin on remontoitu, Kuusisto toteaa.

Kaikki muu tontilla on uutta. Alueelle on rakennettu uusi saha, parhaillaan investoidaan toiseen sahalinjaan. Alueelle on noussut uusi höyläämö ja kyllästämö. Kaiken huippuna on kaukolämpölaitos, jossa poltetaan sahalta tulevaa kuorta ja purua sekä höyläämöltä jäävää kutterilastua ja tuotetaan niistä lämpöä Laitilan kotitalouksiin.

– Ostimme kaukolämpölaitoksen vuonna 1995.

Uusin lämpölaitos rakennettiin muutama vuosi sitten, kun kaukolämpöä tarvittiin lisää. Saha tuottaa lämmön, Laitilan Lämpö toimii jakelijana.

Paljon muutakin on vuosien saatossa tapahtunut.Veljet Kuusisto Oyon kasvattanut liiketoimintaansa tiiviissä tahdissa. Yhtiön ydinliiketoimintaa on tuottaa painekyllästettyä puuta. Tukit sahalle hankitaan lähiseuduilta, noin sadan kilometrin säteellä Laitilasta. Ne sahataan, höylätään ja painekyllästetään. Yhtenä uusimpana tuotteena ovat kartanopylväät, joille Keski-Euroopassa on kova menekki.

– Käytetään niitä Suomessakin, esimerkiksi riista-aitojen tolppina, Kuusisto toteaa.

Listatalokin on Kuusisto groupin uudempaa liiketoimintaa.

Kaikesta tuotannosta 25 prosenttia menee vientiin, Eurooppaan ja Kiinaan. Suomessa Veljet Kuusisto Oy toimii tukkuna, vähittäiskauppaa yhtiössä ei ole.

Puun kysyntä on kasvanut voimakkaasti viime vuosina. Uusiutuva materiaali kiinnostaa globaalisti. Puurakentaminen on erityisen suosittua Pohjoismaissa.

Kuusisto groupin historiassa on ollut kaksi koettelevaa kautta. 1990-luvun lama oli kova, mutta siitä selvittiin. Myös korona on aiheuttanut muutoksia toiminnassa. Kuusiston mukaan yhtiön kaikissa yksiköissä on selvitty ilman yhtään koronatartuntaa. Siitä hän antaa kiitokset yhtiön kaikille lähes 90:lle työntekijälle. Epidemiatoimiin on suhtauduttu hyvin.

– Viennin kannalta on ollut ikävää, että emme ole päässeet käymään asiakkaiden luona 1,5 vuoteen.

Kuusisto suunnitteleekin, että nyt kun rajoituksia puretaan, asiakaskäynnit ulkomaille aloitetaan heti lomakauden jälkeen. Myös toimitusjohtaja lähtee ulkomaanreissuille, vaikka aikoo niitä vähentää. Kiireisimpinä aikoina Juha Kuusistolla on ollut noin sata matkapäivää vuodessa.

– Minusta tuntuu, että reissut ovat nuorempien hommaa. Viime vuosina kaupankäynti on muuttunut. Ennen puhuttiin muustakin, nyt palaverit kestävät tunnin ja keskittyvät vain bisnekseen, Kuusisto tuumaa.

Hänen tyttärensä, Sonja Kuusisto, vastaa viennistä. Isä aikoo keskittyä jatkossa muihin yhtiön asioihin.

Kun puukauppa aikanaan siirtyi veljeksiltä nuoremmille, ei Juha Kuusisto edes miettinyt toista alaa, vaan opiskeli mekaanisen puuteollisuuden insinööriksi. Nuorena Kuusisto harrasti urheiluammuntaa ja oli 80-luvun alkupuolella maajoukkueessakin.

Sitten perheeseen syntyi kaksi lasta ja työt veivät maailmalle.

– Metsästämistä harrastan ja siihen liittyvää järjestötyötä, Kuusisto kertoo. Hän on Suomen Metsästäjäliiton hallituksen jäsen ja Satakunnan piirin puheenjohtaja.

Nyt lapset ovat aikuisia. Tytär tekee töitä yhdessä isän kanssa, toinen lapsista asuu lähellä Kööpenhaminaa.

– Saa nähdä, siirtyykö hän jossain vaiheessa yhtiöön vai ei, Juha Kuusisto miettii.

Yritysympyröit- sarja toimii haasteperiaatteella. Juha Koiviston juttusarjaan haastoi Laitilan Sälen Petteri Soinu.

 

Kuusisto group

Juha Kuusiston isoisä Juho Kuusisto alkoi viedä puuta Saksaan 1898 Lappi Tl:stä.

Juhan isälle, Viljo Kuusistolle ja hänen veljelleen Antille yritys siirtyi sotien jälkeen.

Juha Kuusisto ja hänen veljensä Pekka Kuusisto alkoivat vastata yritystoiminnasta 80-luvulla.

Yrityksen pääpaikka siirtyi Laitilaan 1991, kun Kuusistot ostivat sahan Laitilasta Antti Vainio-Puhjulta

Nyt Kuusisto Groupiin kuuluvat Lännen Painepuu, Veljet Kuusisto, Kuusisto Wood ja Listatalo

Yrityksellä on Laitilan lisäksi toimintaa Raumalla, Porissa, Parkanolla ja Jalasjärvellä