Laitilan Kukko lennähti katolle tuulta vartioimaan

0

 

Tuuliviiri yllä talon katon

monelta se huomaamatta jää

se kun on liikkumaton

on tyyni silloin sää

hieman se saa levähtää

Laulajalegenda Danny eli Ilkka Lipsanen teki Tuuliviiri -kappaleesta aikoinaan hitin ja menestys on ollut myös laitilalaisen Kukko-tuuliviirin taival. Muutama vuosi sitten ensimmäiset Laitilan Kukot lennähtivät Petri Rekolan verstaalta kattojen harjoille tuulta vahtimaan.

ALKUNSA nämä Kukko-tuuliviirit saivat Laitila kukonaskela erel – Facebook-ryhmässä esitetystä ideasta, johon Premetals Ky:n yrittäjä Petri Rekola tarttui. Lopullinen tuote syntyi yhteistyössä Laserkeskuksen Sami Mäen kanssa, metallinen kukkohahmo kun on laserilla leikattu.

– Kaikki muu onkin sitten oikeastaan käsityötä vaativaa palapeliä, Petri Rekola kuvaa tuuliviirin tekoa.

Kukko-viirejä on lähtenyt Palttilassa sijaitsevalta verstaalta kymmeniä ja taas kymmeniä niin Laitilaan, eri puolille maata kuin Suomen rajojen ulkopuolellekin.

– Kaukaisin Laitilan Kukko -tuuliviiri on tietääkseni Etelä-Afrikassa.

”Rekola valittiin vuonna 2018 Vuoden Kukoksi ja Yksi hänelle äänensä antanut kuvaili rekolan olevan ”kukomp ko kukka muu”.

KUKKO noudattelee Laitilan vaakunasta löytyvän kukon ääriviivoja ja onkin kana- ja munapitäjässä sikses tuttu hahmo.

– Kyllä Laitila kukostaankin tunnetaan, Rekola naurahtaa.

Hänhän on myös itse tullut valituksi vuonna 2018 Vuoden Kukoksi. Yksi Rekolalle äänensä antanut kuvaili hänen olevan ”kukomp ko kukka muu”.

Lupa vaakunasta tutun kukon käyttöön heltisi kaupungilta helposti, sillä Laitilan kaupunkikin innostui uudesta Laitila-tuotteesta.

Jokainen viiri on sikäli uniikki, että siihen taivutellaan vuosiluku käsityönä.

– Vuosiluvuksi lähtökohtaisesti tulee tuuliviirin valmistusvuosi, mutta asiakas voi tilata tuuliviirin myös vaikkapa talon rakennusvuoden tai tilan perustamisvuoden vuosiluvulla, Rekola kertoo.

”Kaukaisin Laitilan Kukko on tietääkseni Etelä-Afrikassa.”

TUULIVIIREJÄ on ostettu itselle, mutta myös lahjaksi.

– Paljon sitä on viety esimerkiksi syntymäpäivä- ja häälahjaksi sekä tupaantuliaisiin, tekijä tietää.

Nykyisten laitilalaisten lisäksi Laitilan Kukkoja on lähtenyt ilahduttamaan myös Laitilasta kotoisin olevia, mutta tätä nykyä muualla asuvia.

– Se on sellainen pala Laitilaa, Petri Rekola kuvaa tuuliviiriä.

Kotiseuturakkaus on saanut viime vuosina Suomessa tuulta alleen, sillä esimerkiksi erilaiset omaa kotipaikkaa tai synnyinpitäjää ilmentävät julisteet, kartat, murre-aiheiset tuotteet ja kangaskassit ovat olleet hyvin suosittuja.

– Varmaan siinä on sellaista, että halutaan tuoda omia juuria esille, olla ylpeä siitä, mistä on kotoisin, hän pohtii.

Tällä hetkellä Laitilan Kukko -tuuliviirejä ei saa, mutta kun niiden valmistus jälleen alkaa, siitä saa tiedon esimerkiksi Petri Rekolan firman Premetalsin Facebook-seinältä.

Tuuliviiri osoittaa tuulen suunnan

  • Tuuliviiri on mittalaite, joka osoittaa tuulen suunnan.
  • Se on laakeroitu painopisteen alapuolelta niin, että se pääsee pyörimään vapaasti vaakasuuntaan. Laakerin etupuolella on pienempi pinta-ala tuulelle alttiina kuin laakerin takana. Niinpä viiri asettuu tuulen suuntaisesti siten, että tuulinuoli tai linnun nokka osoittaa suuntaan, josta tuuli puhaltaa, pohjoistuulella siis pohjoiseen.
  • Tuuliviireistä tai tuulipusseista on viitteitä Mesopotamiasta noin ajalta 2000–1500 eaa.
  • Tuulien torni Ateenassa ensimmäiseltä vuosisadalta eaa. lienee vanhin säilynyt tuuliviiri.
  • Varsinkin Keski-Euroopassa käytetään kukon muotoisia tuuliviirejä.
  • Paavin kerrotaan 800-luvulla määränneen, että jokaisen Euroopan kirkon katolle tuli asettaa kukko muistoksi Jeesuksen ennustuksesta Pietarille (Mutta hän sanoi: ”Minä sanon sinulle, Pietari: ei laula tänään kukko, ennen kuin sinä kolmesti kiellät tuntevasi minua.” Luukas 22:34). Sattumalta huomattiin, että nämä kukot kääntyilivät tuulen suunnan mukaan.

Lähde: Wikipedia