Laitilan Puhelin panostaa nyt myös pilvipalveluihin

0
Vuodenvaihteessa yhdeksän vuoden jälkeen ikäsäännön takia paikkansa osuuskunnan hallituksessa jättänyt Markku Helistölä (vas.) palkittiin kokouksen alussa osuuskunnan hopeakultaisella ansiomerkillä. Sen luovutti hallituksen puheenjohtaja Vesa Ala-Äijälä.

Laitilan Puhelin jatkaa valokuituverkon rakentamista, mutta panostaa jatkossa vahvasti sen mahdollistamien tietoteknisten palvelujen tarjoamiseen toimialueensa kotitalouksille ja yrityksille.

Osuuskunnan viime vuosi oli taloudellisesti edeltäjiensä kaltainen eli liiketoiminta tahkosi 189 000 euroa voittoa, vaikka liikevaihto putosikin 150 000 edellisvuodesta 1,9 miljoonaan euroon.

Osuuskunta on uudistanut strategiaansa syyskuun alussa toimitusjohtajana aloittaneen Pasi Mäen johdolla.

– Olemme vahvasti paikallinen teleoperaattori, mutta se ei ole yhtä kuin Laitilan Metro, vaan paljon enemmän, painotti Mäki torstaina koolla olleelle osuuskuntakokoukselle.

Metroa eli valokuituverkkoa laajennettiin viime vuonna 60 kilometrin verran, ja sen rakentaminen alkoi myös naapurikunnassa Pyhärannassa. Rahaa siihen käytettiin 615 000 euroa 910 000 euron kokonaisinvestoinneista. Loppuosalla uudistettiin muun muassa yrityksen kahden palvelinkeskuksen konekantaa, mikä mahdollistaa pilvipalveluiden tarjoamisen asiakkaille

– Pääpaino toiminnassamme on vielä kotitalouksissa, joiden internet- ja tv-palveluissa kilpailu kiristyy koko ajan. Niiden rinnalla tarjoamme jo nyt yrityksille turvallisia internet-, verkko- ja pilvipalveluja, mutta jatkossa rinnalle nousevat erilaisten laite- ja viestintäratkaisujen tarjoaminen, Mäki tarkensi.

Tukiasemiensa takia yrityksen asiakkaina ovat myös muut 4G- ja 5G-verkkojen palveluja tarjoavat operaattorit. Niiden kanssa tulevaisuudessakin sopimuksia saadakseen osuuskunnan täytyy olla edullisin verkkoyhteyden tarjoaja. Hallituksen linjauksen mukaan se edellyttää, että osuuskunta voi omistajaa ja hallinnoida valokuituverkkoja lähikuntiin ja Turkuun sekä aina Helsinkiin saakka.

Paikallisuus korostuu jatkossa entistä enemmän osuuskunnan toiminnassa. Mäen mukaan se tarkoittaa, että yritys osallistuu ympäröivän yhteiskunnan arkipäivään tukemalla sitä eri tavoin kuten suuntaamalla hankintojaan paikkakunnalle ja tukemalla aktiivisesti eri toimintoja.

Osuuskunnalle viime vuosi oli 111. sen historiassa. Jäsenmäärä putosi vajaalla sadalla pitkästä aikaa alle neljän tuhannen 3997:ään. Mäen mukaan kyse oli niin sanotusta luonnollisesta poistumasta.

Liittymien määrässä ei tapahtunut suuria muutoksia, eikä lankaliittymien määräkään pudonnut kuin reilulla sadalla 786:een Laajakaista-asiakkaita osuuskunnalla oli 1 786 ja kaapeli-tv asiakkaita 3349.

Osuuskunnan rahoitustuotot putosivat edellisvuoden 321 000:sta 91 181 euroon. Vähennyksestä 125 00 tuli koronan leikkaamista osinkotuloista ja loppu edellisvuotta vähäisimmistä myyntivoitoista.

Tilinpäätös päätyi 67 000 euroa plussalla. Osuuskuntakokous päätti siirtää summan ylijäämätilille taseeseen, jonka loppusumma nousi nyt ensimmäistä kertaa 153 000 euroa yli 10 miljoonan.

Mika Raula hallitukseen

Laitilan kaupungin tekninen johtaja Mika Raula valittiin torstaina Laitilan puhelinosuuskunnan uudeksi hallituksen jäseneksi ikäsäännön vuoksi paikasta luopumaan joutuneen Kari Huunosen tilalle.

Ikäsäännöstä keskusteltiin osuuskunnan edellisessä vuosikokouksessa, jossa heitettiin epäilys, että 68 vuoden ikäraja olisi eriarvoistavana lainvastainen. Osuuskunnan hallituksen mielestä 68 vuoden ikä valintahetkellä mahdollistaa jäsenyyden myös eläkeläisille ja toteuttaa monimuotoista hallintoa.

– Monilla vastaavilla yrityksillä yläikäraja on 65 vuotta, hallituksen puheenjohtaja Vesa Ala-Äijälä perusteli tulkintaa.

Toinen erovuorossa ollut hallituksen jäsen Jussi Perkkola valittiin yksimielisesti uudelleen alkavalle kaksivuotiskaudelle.