Makureitti esittelee Vakka-Suomen lähiruokakohteita

0
Grangert T. Simmons ja Heidi Jaakkola esittelevät Ukipoliksen tiloihin tehtyä pienimuotoista koekasvihuonetta.

Ukipoliksella on käynnissä useita hankkeita, joiden keskiössä on lähiruoka. Yksi ruokahankkeista on jo loppusuoralla.

– Olemme rakentaneet Makureitin Vakka-Suomeen. Mukana on 29 kohdetta, jotka löytyvät nyt Citynomadi-sovelluksesta, hankkeen projektipäällikkö Heidi Jaakkola kertoo.

Citynomadia voi käyttää tietokoneella tai kännykällä. Makureitiltä löytyy tilapuoteja, ravintoloita, tuottajien vähittäismyyntipisteitä, hunajatiloja sekä Reko-jakopisteitä. Reitillä on useita kohteita Laitilasta ja Pyhärannasta.

Makureittiin voi ilmoittaa vielä uusia kohteita ottamalla yhteyttä Jaakkolaan.

Ukipoliksen Tulevaisuuden kehitystarpeet varsinaissuomalaisessa ruokaketjussa (Tukeva) -hankkeessa selvitetään, miten lähiruokaa saadaan kauppoihin ja ravintoloihin. Mirja Junkola kertoo, että hankkeessa on haastateltu jo parikymmentä yritystä ja tarkoituksena on haastatella 30–40 yritystä.

– Lähellä tuotetun ruuan kysyntä on todella suurta. Me etsimme nyt niitä pullonkauloja, mitä haasteita lähiruuan toimittamisessa on. Esimerkiksi riistalla on kysyntää, mutta miten sitä saataisiin lisää kauppoihin ja ravintoloihin.

Heidi Jaakkola sanoo, että esimerkiksi Vallan Maukas Vehmaalla on helpottanut riistan toimittamista, samoin Mynämäessä toimiva Riistapaja. Tukeva-hankkeen tavoitteena on laatia raportti ruokaketjun kehittämistarpeista.

Yksi ruokahankkeista näkyy myös fyysisesti Ukipoliksen tiloissa. Toimistotilojen sisään Uuteenkaupunkiin on rakennettu pieni kokeilukasvihuone.

– Asukasluotsaus-hankkeessa huomasimme, että ihmiset suunnittelevat muuttoa pois, kun täältä ei saa omaan ruokaan sopivia raaka-aineita, Granger T. Simmons kertoo. Ukipoliksessa mietittiin, mitä tilanteelle voisi tehdä ja ratkaisuksi syntyi Ruokakulttuurin pitovoima -hanke, jolla pyritään löytämään ratkaisuja etnisen maun omaavien maataloustuotteiden tuotantoon.

Kokeilukasvihuoneessa on kasvatettu parin kuukauden ajan eri lajikkeita Plantuin kehittämällä teknologialla. Kasvivalot on säädetty niin, että tomaatteja kasvatetaan esimerkiksi päiväntasaajan valaistusolosuhteessa.

Teknologia mahdollistaa kasvatuksen hyvin pienellä alueella. Kasvi saa kaikki tarvitsemansa ravinteet yhdestä kapselista.

Koulutusta yrityksille


Pelloilta metsien kautta merelle – matkailun ja palveluiden (Pelme) -hanke tarjoaa yrityksille koulutusta.

Koulutuksen keskeisiä teemoja ovat digitalisaatio, tuotteistaminen, vastuullisuus ja yritysten yhteistyö.

Hankkeen yhteyshenkilö Vakka-Suomessa on Juhana Aalto.