Metsään marjaan

0

Viime viikolla luonnonvarakeskus tiedotti, että mustikan kukinta on tänä vuonna ollut runsasta ja pölytystulos näyttää hyvältä. Myös puolukan kukinta on onnistunut.

Edellytykset hyvälle marjavuodelle ovat siis hyvät, vaikkakin satonäkymät tarkentuvat kesän edetessä.

Lämpöä ja kosteutta on kasveille alkuvuonna Laitilan seudulla riittänyt. Siitä ovat nauttineet myös hyttyset, joita on metsässä runsaasti. Tosin jos helle pitkittyy, niin hyttyspopulaatiotkin voivat heikentyä.

Moni marjastaja arkailee lähteä yksin metsään. Arktiset Aromit on käynnistänyt marjakaverikampanjan, jossa on aiempina vuosina innostettu ihmisiä perustamaan eri alueille marjakaverit-ryhmiä.

Laitilan seudulla tällaista Facebook-ryhmää ei ole, eikä ehkä tarvitsekaan olla. Jos perinteisin keinoin kaveria ei tunnu löytyvän, voi oman kylän tai paikkakunnan Facebook-ryhmässä kysellä, josko sitä kautta löytyisi kaveri, jonka kanssa lähteä marjastamaan.

Vapaaehtoisen pelastuspalvelun mukaan koronapandemian aikana luonnossa on liikuttu aiempaa enemmän, ja myös yhä useampi on eksynyt. Erityinen piikki etsinnöissä oli viime kesänä marjastusaikaan, jolloin Vapaaehtoisen pelastuspalvelun etsijät hälytettiin apuun 265 kertaa. Kaikkiaan Vapepalla oli viime vuonna etsintätehtäviä noin 550 kertaa, mikä on kymmeniä kertoja enemmän kuin edellisvuosina.

Vapepa vinkkaa, että luonnossa liikkujat pakkaisivat metsään mukaan avaruuspeiton ja lataisivat puhelimeensa maastokartan.

Kaikkein tärkeintä on kuitenkin kertoa jollekin tutulle, että minne on menossa ja kauanko aikoo viipyä maastossa. Myös kevyet eväät auttavat jaksamaani.

Iida Kauppi

iida.kauppi@laitilan.sanomat.fi