Mitä korkeammalle, sitä kovempaa

0
Poikkihuilun soitto vaatii kiertoilmahengitystä.

Vera-Maria Lahtinen, 11, olisi halunnut valita soittimekseen saksofonin, mutta äiti ehdotti poikkihuilua. Tyttö on nyt tyytyväinen, että suostui äidin ehdotukseen. Poikkihuilu on hieno instrumentti ja sen äänet ovat miellyttäviä.

Poikkihuilussa on korkea ja kirkas ääni.

– Ensimmäisen soittotunnin jälkeen oli olo, että huh huh, mutta nyt kun on oppinut soittamaan, ei se puhaltaminen raskasta ole, Effi Karlsson, 11, kertoo nauraen. Korkeat äänet vaativat kuitenkin enemmän voimaa kuin matalammat.

– Mitä korkeammalle menee, sitä kovempaa pitää puhaltaa.

Vera-Maria ja Effi opiskelevat poikkihuilun soittoa Vakka-Suomen musiikkiopistossa. He käyvät soittotunneilla kaksi kertaa viikossa Uudenkaupungin seurakuntakeskuksessa ja kuuluvat myös musiikkiopiston orkesteriin.

– Esiintyminen on kivaa. Koronan vuoksi konsertit on nyt vain striimattu, Vera-Maria harmittelee. Effi miettii, kuinka hienoa olisi pitää soittaa veneessä tai korkealla vuorella, josta poikkihuilun ääni kantaisi kauas.

Vera-Maria kertoo, että jos takana on rankka koulupäivä, eikä ole ehtinyt harjoitella riittävästi, soittotunti tuntuu uuvuttavalta.

– Välillä pitää istua ja levähtää.

Silti soittotunneille on aina mukava lähteä, koska musiikki on niin hienoa. Vera-Maria arvelee, että hänestä voisi tulla jopa ammattimuusikko. Effi uskoo, että soitto kuuluu kyllä aina hänen elämäänsä, vaikka siitä ei ammattia tulisikaan.

– Jos teen jotain muuta, voin välillä soittaa. En usko, että jätän koskaan poikkihuilua.

Molempien perheissä harrastetaan musiikkia paljon. Effi kertoo, että hänen isosiskonsa soittaa selloa, isä trumpettia ja kitaraa ja äiti on toiminut pianonsoiton opettajana. Vera-Marian perheessä äiti soittaa pianoa ja klarinettia, isä pianoa ja joskus kitaraa, veli rumpuja ja kitaraa ja pienempi veli pianoa.

– On innostavaa soittaa porukalla.

Effi on perustanut serkkujensa kanssa oman bändin, joka esiintyy sukulaisille.

– Esitämme esimerkiksi joululauluja.

Jos joskus kokoaisi konsertin kappaleista, jotka sopivat erityisen hyvin poikkihuilulle, Effin mielestä ohjelmistossa pitäisi olla ainakin kappale Pohjolan kesä.

Vera-Maria lisää, että Etydit huilulle -kirjasta löytyy useitakin hienoja kappaleita, jotka korostavat poikkihuilun upeaa ääntä.

– Esimerkiksi kappale Pienelle pajulle.