”Ohra a la Finland” vei reseptikilpailun voiton – Katso voitokkaat reseptit

0
Kilpailun voittanut resepti oli mustikkainen ohrakerma jälkiruoka Ohra a la Finland, jonka oli tehnyt Sari Vikman Kaarinasta.

Timo Kalenius

Onneksi on ohra! -reseptikilpailun finaali pidettiin Turun Logomossa tiistaina. Ohra on yksi Suomen vanhimmista viljellyistä viljalajeista. Ruoanlaitossa riisi korvasi sen 1900-luvun puolivälissä, mutta nyt uusien reseptien kautta ohra halutaan nostaa takaisin suomalaisten lautasille.

Kilpailun käynnistäjän, Laitilan Kulttuurin Tuki ry:n tarkoituksena on ollut nostaa kotimaisen ohran arvostusta. Jo ennen reseptikilpailua yhdistys kampanjoi esimerkiksi ohrasta keitetyn joulupuuron puolesta. Sillä voi korvata perinteisen riisipuuron.

Onneksi on ohra! -reseptikilpailun kautta oli tarkoitus löytää kotikeittiöihin uusia käyttötapoja ohralle ja nostaa sen arvostusta kestävänä suomalaisena raaka-aineena. Reseptien toivottiin olevan luovia, herkullisia, moderneja sekä mahdollisesti perinteeseen nojaavia ohrareseptejä nykyhetkeen päivitettynä.

Tammikuussa käynnistyneeseen reseptikilpailuun lähetettiin määräajassa yhteensä 42 reseptiä. Reseptejä tuli laajasti joka puolelta Suomea, ja niistä tuomaristo valitsi semifinaaliin 20 parasta.

Semifinaalissa oli mukana jälkiruokia, suolaisia leivonnaisia, pataruokia, salaatteja ja monipuolisesti kaikkea, mitä ohrasta keksiä saattaa.

– Hyvä asia oli, että reseptejä tuli näinkin runsaasti, vaikkakin niiden taso vaihteli melko paljon. Mukana oli myös niin sanottuja perinteisiä reseptejä, joissa ei juurikaan mitään uutta ollut, totesi tuomaristoon kuulunut Päivi Lehtonen.

Lehtosen mukaan liian monimutkaiset ja useita komponentteja sisältäneet reseptit karsittiin myös pois.

– Tarkoituksena oli löytää helppoja nopeasti toteutettavia nykykeittiöön soveltuvia annoksia.

20 reseptin joukosta tuomariston jäsenet Aki Wahlman, Teresa Välimäki ja Lasse Alisaari valitsivat finaaliin kuusi heidän mielestään parasta reseptiä. Valinnassa painotettiin annoksien kekseliäisyyttä, helppoutta ja sellaisia ruokia, joissa ohraa oli käytetty runsaasti ja joilla olisi mahdollisuus tuoda ohraa enemmän esille ihan jokapäiväiseen ruoan valmistukseen.

Finaalin tuomaristoon kuuluivat puheenjohtajana toiminut keittiömestari Aki Wahlman, lähi- ja perinneruoan asiantuntija Päivi Lehtonen, opettaja Riikka Mantila, maataloustyrittäjä Riitta Metsola sekä Laitilan Kulttuurin Tuki ry:n puheenjohtaja Oili Tamminen.

Finaalin juontajana toimi Teresa Välimäki ja annokset reseptien mukaan tuomareille teki kokkina toiminut Tomi Mäkinen.

Finaaliin valitut annokset olivat ohrablinit, ohra-brownie, ohralasagne, ohra a la Finland, grahamlihapiirakka lampaanliha- ja ohratäytteellä ja ohra-kebab-kasviswokki.

– Finaaliin valitut kuusi reseptiä löytyivät kuitenkin aika helposti. Vaikka innovatiivisuuttakin haettiin, niin toivomuksena oli, että ohra tulisi hyvin reseptissä esiin. Usein saattaa käydä niin, että itse pääraaka-aine jää liian pieneen osaan koko reseptissä, kertoi Aki Wahlman.

Tuomaristo sai maisteltavakseen annokset yksi kerrallaan. Pisteytys tapahtui hiljaisuuden vallitessa eli maistelun aikana ei tuomaristo saanut keskustella, jotta ei kommenteilla vaikutettaisi toisten pisteytykseen. Arvostelussa jokainen tuomari antoi pisteitä yhdestä viiteen annoksen ulkonäölle ja tuoksulle, maulle sekä halutessaan bonuspisteen kommentteineen.

Kilpailun voiton vei mustikkainen ohra-kermaherkku Ohra a la Finland, jonka oli laatinut Sari Wikman Kaarinan Littoisista.

Finaaliannoksien resepti tullaan julkaisemaan Turun Yliopiston Brahe-keskuksen sivuilla osoitteessa: https:\vs-lähiruoka.fi/onneksionohra

Kilpailun kolme parasta reseptiä ja tuomareiden kommentit:

  • Ohra a la Finland, tekijä Sari Wikman Kaarina, Littoinen: Hyvä yhdistelmä suomalaista ohraa ja mustikkaa, helppo ja nopea tehdä, raikas maku ja hyvä koostumus, ohra nousee hyvin esille
  • Ohralasagne, tekijä Mirja Junkola: Hyvänmakuinen ja hauska uudenlainen resepti, jossa vehnä korvattu ohralla
  • Ohra-brownie, tekijä Iida Litmanen: Hyvä rakenne ja maku, suklaa ja ohra sopivat hyvin yhteen, kiva jälkiruoka

Laitilan Kulttuurin Tuki Ry

  • Yhdistys on perustettu 2016, jolloin Laitilan Matkailu ry muutettiin Laitilan Kulttuurin Tueksi.
  • Toimii vapaaehtoisvoimin kunnan tuella.
  • Yhdistyksen tarkoituksena on laitilalaisen kulttuuritoiminnan tukeminen ja edistäminen sekä kulttuurimatkailun edellytysten vahvistaminen Laitilassa.
  • Yhdistys järjestää teatteri- ja musiikkitapahtumia sekä näyttelytoimintaa.
  • Yhdistys ylläpitää Poukan talon toimintaa matkailuinfona ja kotiseututalona.
  • Onneksi on OHRA -kampanjan lisäksi ajankohtaisia yhdistyksen hankkeita ovat kalevalaiseen kulttuuriperintöön perustuva Talvikki -elokuva, jonka ensi-ilta on 1.9.2021 Laitilan Kinossa sekä Laitilasta sotalapsena Ruotsiin ja eläkeikäisenä takaisin Laitilaan muuttaneen Atte Laineen elämäkerran julkaiseminen.

RESEPTIT:

Ohra à la Finland

Aluksi tehdään ohrapuuro uunissa. Helppoa ja vaivatonta.

Puuro

2 dl rikottuja ohrasuurimoita
1 tl suolaa
1 l täysmaitoa
voita tai öljyä vuoan voitelemiseen

Voitele kolmen litran vuoka ja kaada suolan kanssa sekoitetut ohrasuurimot vuoan pohjalle. Kaada

päälle litra täysmaitoa ja kypsennä 175 asteisessa uunissa, alimmalla tasolla, puolitoista tuntia.

Puuroa ei tarvitse sekoittaa kypsymisen aikana.

Jälkiruoka

4 dl ohrapuuroa ilman paahtunutta kuorta
2 dl kermaa
1 tl vaniljasokeria
2 rkl tomusokeria
2 dl mustikkahilloa

Vaahdota kerma, ja sekoita kaikki ainekset keskenään hilloa lukuun ottamatta. Annostele

tarjoiluastiaan kerroksittain puuro-kermaseosta ja hilloa.

Maltan riisi, eli ris à la Malta, on joulunajan klassikko, josta sain inspiraation tähän jälkiruokaan.

Suomen ohra ei kuulosta kovin myyvältä, joten nimen pitää olla kansainvälinen, koska Suomeahan

tässä myydään maailmalle. Hillo voi olla vaikka mustaherukasta tai marja-aroniasta, mutta idea on

sinivalkoisuus, joka sopii joulukuun juhliin itsenäisyyspäivään ja jouluun.

Ohje: Sari Wikman

Ohralasagne

Superhyvä lasagne kotimaisesta ohrasta ja muutenkin kaikki tomaattimurskaa ja mustapippuria

lukuun ottamatta kotimaisia raaka-aineita. Toimii hyvin myös niin, että jauhelihan tilalla on broilerin jauhelihaa.

1,5 dl rikottuja ohrasuurimoja
400 g jauhelihaa
1 annoslihafondi + 3 dl vettä
1 purkki tomaattimurskaa
1 sipuli
1–4 valkosipulinkynttä
kourallinen kuivattuja suppilovahveroita murusina
1 purkki Koskenlaskija cheddar + 2 dl maitoa (sekoitetaan)
suolaa ja mustapippuria maun mukaan
1 tl kuivattua timjamia
150 g juustoraastetta

Huuhtele ohrasuurimot kylmällä vedellä. Paista jauheliha, lisää sipuli ja valkosipuli, lihafondi, vesi,

tomaattimurska, suppilovahveromurut sekä mausteet. Keitä hetki. Kuumenna maito ja liuota sulatejuusto sen sekaan.

Lusikoi vuoan pohjalle jauhelihakastiketta, sitten ohraa, cheddarmaitoseosta ja toinen kerros samalla tavalla. Paista 175-asteisessa uunissa reilu tunti. Anna

lasagnen vetäytyä 10–15 minuuttia, ennen tarjoilua.

Ohje: Mirja Junkola