Onnea ylioppilaille, onnea valmistuville

0

Tänä viikonloppuna noin 24 700 uutta ylioppilasta juhlistaa lakkiaan. Laitilan lukiosta valkoisen lakin saa 33 nuorta.

Nämä olivat jo kolmannet koronakirjoitukset. Kaksi reaalikoepäivää jaettiin neljäksi ja matematiikan koepäivä kahdeksi. Menettelyllä pyrittiin tarjoamaan kokelaille turvallinen osallistumismahdollisuus kokeisiin, silti osa abiturienteista jää ilman lakkiaan koepäivän flunssaoireiden tai karanteenin vuoksi.

Ylioppilastutkintolautakunnan pääsihteeri Tiina Tähkä on kiittänyt lukioita ja kokelaita ponnistuksesta. Koronatilanteesta ja etäopetuksesta huolimatta valtaosa saa lakkinsa ajallaan. Kaikista arvosanoista on syytä olla iloinen ja ylpeä.

Myös ammattikoulutuksen puolella on ollut haasteita koronan vuoksi. Tänä keväänä ammattiin valmistuvat eivät ole etäopetuksen vuoksi voineet harjoitella yhtä paljon kuin aiemmat opiskelijat. Etäopetus ei sovi kaikkiin opintoihin. Esimerkiksi talonrakentajan tai kampaajan työn oppii parhaiten tekemällä.

Syytä juhlaan on tänä viikonloppuna toisestakin syystä. Koronan rankin vaihe alkaa vihdoin olla takana päin. Lounais-Suomen aluehallintoviraston odotetaan höllentävän rajoituksia tänään. Ilmaantuvuusluku on pudonnut jo lähelle 30 prosenttia. Leviämisvaiheen kriteerit eivät enää täyty. Vastaava tilanne on ollut viime syksynä.

Tänä viikonloppuna ylioppilaat ja valmistuneet voivat juhlia yhdessä läheistensä ja ystäviensä kanssa. Vieraita voi kohtuullisesti kutsua, mutta koronakoordinaatioryhmä suosittelee yhä välttämään lähikontakteja. Onneksi maljoja voi nostella myös pienen välimatkan päästä, lahjoja saa antaa, kukkia kantaa, puheita pitää ja laulaakin saa –  ulkotiloissa.

Laitilan Sanomat onnittelee kaikkia uusia ylioppilaita, valmistuneita ja tutkinnon suorittaneita.

Teija Uitto