Pääkirjoitus: Ykkösestä ei epäilystä

0

Jos kuntavaalit jotakin yleispätevää Suomesta kertovat, niin ainakin sen, että eivät ole kunnat veljiä keskenään.

Valtakunnallisesti suosiotaan edellisiin kuntavaaleihin verrattuna nostivat valtakunnan politiikan pääoppositiopuolueet kokoomus ja perussuomalaiset, Laitilassa taas kummankin suosio hivenen laski. Eniten suosiotaan Suomen mittakaavassa menetti keskusta, mutta puolueen viimeaikaisesta kujanjuoksusta ei Laitilassa ole merkkiäkään: keskustapuolueen asema on aina ollut pitäjässä vankka ja nyt epävarmassa maailmassa se näyttää vain entisestään vahvistuvan.

Keskustapuolueella onkin tulevalla kaudella Laitilan 31-paikkaisessa kaupunginvaltuustossa 15 valtuutettua ja kaikilla muilla valtuustoryhmillä on yhteensä 16 valtuutettua.

”Laitilassa lähes puolet äänioikeutetuista jätti kuntavaalit kokonaan väliin. ”

Valiokunta- ja lautakuntapaikkojen jakoon sekä kaupunginhallituksen muodostamiseen saattaa tuoda kimuranttiutta, kun yksi puolue on ylivoimaisen väkevä ja seuraavaksi suurimmat puolueet taas keskenään tasavahvoja.

Laitilassa lähes puolet äänioikeutetuista jätti kuntavaalit kokonaan väliin. Tärkeä – ja pohdittavan arvoinen – kysymys kuuluukin: eivätkö vaalit kiinnosta vai eikö omia arvoja vastaavia ehdokkaita löydy?

Jos Laitilassa kuntavaalien äänestyspassiivisuus on ihmetyksen aihe, niin sellainen on myös naisvaltuutettujen vähäisyys. Tulevassa kaupunginvaltuustossa nimittäin on naisia alle neljännes, vain 23 prosenttia. Ei mikään olankohautuksella ohitettava yksityiskohta sekään.

Koska erilaiset elämäntilanteet, roolit ja elinpiirit vaikuttavat vääjäämättä perspektiiviimme katsoa asioita, niin onneksi Laitila sentään sai tulevaan valtuustoon edes muutaman oikeasti nuoren valtuutetun! He tuovat kaivattua näkökulmaa valtuustoon, jonka jäsenistä selkeä enemmistö on vahvasti keski-ikäisiä eli yli 50-vuotiaita.

Solina Saarikoski

solina.saarikoski@laitilansanomat.fi