Pähkinäpensaan päiväkodille tunnustus ympäristökasvatuksesta

0
Viimeistä päivää ennen eläkkeelle lähtöä töissä ollut Ritva-Liisa Järvelä sai kunnian nostaa Vihreän lipun salkoon. Varhaiskasvatusjohtaja Taija Jalonen avusti ja kaupunginjohtaja Lauri Kattelus antoi sivustatukea.

Pähkinäpensaan päiväkodille torstai oli erityinen päivä. Silloin päiväkodin lippusalkoon nostettiin ensimmäistä kertaa  ympäristökasvatusjärjestö FEE:n myöntämä Vihreä lippu. Juhlan kunniaksi pidettiin puheita, laulettiin ja syötiin jäätelöä.

Paikalla oli myös kaupunginjohtaja Lauri Kattelus , joka ojensi kauniin kukkakimpun päiväkodin yhteiseksi iloksi ja sanoi olevansa ylpeä siitä, että lapset ja päiväkodin henkilökunta on tehnyt hienoa työtä ympäristökasvatuksen eteen.

Vihreä lippu on kansainvälinen kasvatusalan ympäristöohjelma ja sertifikaatti, jossa lapset ja nuoret muuttavat toimintayksikkönsä arkea kestävämmäksi teema kerrallaan. Pähkinäpensaan päiväkodissa ensimmäiseksi teemaksi valittiin jätteiden vähentäminen ja kierrättäminen.

Kierrätysasioita on pohdittu raadissa, johon osallistui kaksi lasta ja yksi aikuinen jokaisesta päiväkotiryhmästä. Raati on kokoontunut vuoden aikana kahdeksan kertaa.

Kokouksissa lapset kertoivat, mitä he ovat viimeisen kuukauden aikana tehneet ja oppineet kierrätyksestä. Lisäksi päätettiin seuraavat tavoitteet sekä toiminta, jota tavoitteiden saavuttaminen vaatii.

Teemavuoteen sisältyi myös paikallisen jätehuoltoyhtiön pitämä kierrätysilta sekä päiväkodin oma kierrätysaiheinen blogi.

– Te olette tehneet hienoa työtä. Tänään meillä on aihetta suureen juhlaan, varhaiskasvatusjohtaja Taija Jalonen sanoi lipunnostotilaisuudessa.

Torstai oli erityinen päivä myös päiväkodissa lähes 20 vuotta työskennelleelle Ritva-Leena Järvelälle , sillä hän oli viimeistä päivää töissä ennen eläkkeelle jäämistä. Päivän kunniaksi Järvelä haettiin aamulla kotoa aasin vetämillä kärryillä.

­­­­­­­– Mieli on haikea ja kiitollinen. Olen nauttinut varsinkin tästä viimeisestä vuodesta täällä uusissa tiloissa. Olisin voinut jäädä eläkkeelle jo vuosi sitten, mutta halusin tulla vielä tänne. Ihana paikka, ihanat lapset ja työkaverit, Järvelä sanoi.

Jatkossa 1970-luvulta varhaiskasvatuksen parissa työskennellyt Järvelä on luvannut olla käytettävissä sijaisuuksiin. Vapaa-aikansa hän käyttää puutarhatöihin ja odottaa kovasti, että rakas harrastus, kirkkokuoro, pääsisi taas aloittamaan normaalin toiminnan.