Pohjoismaiden ensimmäinen 12 kilowatin kuitulaserleikkauskone tuli Laitilaan – Uusien työntekijöiden rekrytoinnit käynnissä

0
Laserleikkaaja Katariina Haavisto perehtyi uuden laserleikkauskoneen käyttöön yhdessä laserleikkaamon esimies Marko Taurénin kanssa.

Laserkeskuksessa otettiin tällä viikolla käyttöön 12 kilowatin kuitulaserleikkauskone. Kyseessä on saksalaisen valmistajan Pohjoismaiden ensimmäinen niin sanotun uuden sukupolven laserleikkauskone, jolla pystytään käsittelemään jopa 30 millin paksuista teräslevyä.

– Tämä on meidän kuudes laserkoneemme. Kapasiteettimme kasvaa koneen ansiosta merkittävästi. Hankinnassa painoi myös se, että meillä on ennestään kolme saman valmistajan konetta ja tiedämme, että voimme luottaa laatuun ja siihen, että huolto toimii. Uusi kone kuluttaa lisäksi sähköä kolmasosan vähemmän kuin edelliset, samoin kaasunkulutus on pienempi, Laserkeskuksen toimitusjohtaja Sami Mäki kertoi.

Investoinnin arvo on noin miljoona euroa. Valmistaja on saksalainen Trumpf.

Laserkeskuksessa on alkuvuoden ajan tehty töitä kolmessa vuorossa ja töissä on oltu myös viikonloppuisin. Toimitusjohtajan mukaan kysyntä on kasvanut viime syksystä asti, eikä edes korona tuonut siihen mainittavaa notkahdusta.

Oman lisänsä toi se, että Laserkeskuksen Saarijärven yksikkö lakkautettiin keväällä ja sen koneita siirretään parhaillaan Laitilaan. Niitä varten vuokrattiin kaupungilta 615 neliön lisätila Winnovan puolelta.

– Winnovan vuokratilat auttavat tähän hetkeen. Tulevaisuuden kasvun varmistamiseksi mietinnässä on oman tehtaan laajentaminen.

80 työntekijää työllistävään keskukseen ollaan lisäksi parhaillaan rekrytoimassa uusia ihmisiä.

– Saarijärvellä meillä oli 12 työntekijää je heille kaikille tarjottiin töitä Laitilasta. Kukaan ei halunnut lähteä, mutta olen iloinen siitä, että kaikille on kuitenkin järjestynyt työ- tai opiskelupaikka. Uskon, että löydämme tänne uusia työntekijöitä, joiden saatavuus näyttää nyt vähän paremmalta kuin vaikka pari vuotta sitten. Ehkä liikkeellä on nyt myös alanvaihtajia ja mehän koulutamme heidät itse täällä.

Teräksen hinta on tänä vuonna noussut roimasti. Viime joulukuuhun verrattuna hinta on kaksinkertainen. Myös saatavuus on maailmanlaajuisesti heikentynyt.

– Varsinkin sinkityistä teräslevyistä on pulaa. Meillä on isot varastot, eikä vielä ole hätää. Teräspulan syyksi on arveltu paitsi kovaa kysyntää, myös sitä, että vanhoja teräsmasuuneja on ajettu alas.