Santtiolla pääsee tanssimaan juhannussalon ympärille

0
Juhannussalon nostosta Santtiolla alkaa monen pyhärantalaisen ja kesämökkiläisen juhannus. Kuva: Esa Urhonen

Juhannusjuhlatunnelma on huipussaan ensi perjantai-illalla Santtion Mainingin pihalla. Ensin kylän uusimmat asukkaat nostavat lipputankoon Suomen lipun ja sen jälkeen nostetaan pystyyn kruunuin, luonnonkukin ja koivuköynnöksin koristeltu juhannussalko eli maistongi.

– Joka vuosi aina vaan on väki lisääntynyt. Salon pystytyksen päälle pidetään lauluhetki ja sitten kaffettakin juodaan, kertoo Santtioseuran puheenjohtaja Hannu Raunela .

Juhannussalon koristelussa on suuri työ. Kylän naiset ovat kaunistaneet metallikehikkoisia kruunuja kankaalla talvella, mutta luonnonkukkien keräyksen voi aloittaa vasta juuri ennen juhannusta.

– Kaksi päivää siinä menee. Kukat haetaan edellispäivänä ja aattoaamuna ne odottavat vesiämpärissä. Aamulla aloitetaan laittamaan salkoa kuntoon.

Katoavaista on kauneus juhannussalossa, sillä luonnonkukat kuivuvat ruskeiksi muutaman päivän aikana, kun ne eivät saa vettä. Salko on kuitenkin pystyssä aina syksyyn asti. Salon ympärille saa Raunelan mukaan tulla vapaasti tanssimaan.

– Saa tulla, ja se on yllättävän suosittuakin ollut.