Soteuudistuksen riskit huolestuttavat Alkiota

0
Jukka Alkio kuvattiin sunnuntai-illlalla jännittämässä vaali-illan etenemistä yhdessä muiden keskustalaisten ehdokkaiden kanssa. Kuva: Eija Eskola-Buri

Laitilan entinen kaupunginjohtaja Jukka Alkio valittiin kaupunginvaltuustoon 116 äänellä. 71-vuotias kunnallisneuvos kertoo olevansa yllättynyt äänisaaliista.

– Kun virkamiehenä lähtee eläkkeelle, ei tiedä omaa paikkaansa ihmisten silmissä. En ole ennen ollut tällaisessa äänestyksessä, joten kyllä tämä oli iloinen yllätys.

Valtuustoon Alkio tuo 24 vuoden kokemuksensa kaupungin asioiden hoidosta. Hän sanoo kuitenkin lähtevänsä sillä ajatuksella, että pöytä on puhdas.

– Minulla on varmaan ajatuksia ja kokemuksia, mutta en halua olla missään opettajan roolissa. Elinkeinopolitiikka ja varautuminen soteen sekä kaupungin talous ovat asioita, joihin valtuuston on Alkion mielestä edelleen tarkasti perehdyttävä ja otettava kantaa.

–  Soteuudistuksen riskit kuntien taloudelle ovat hälyttäviä. Vaikka niitä on luvattu kompensoida, siihen ei voi luottaa. Eräs koelaskenta esimerkiksi osoitti, että sote tuo Laitilalle jopa 2,5 prosentin nostotarpeen veroprosenttiin. Sotessa tullaan myös mittaamaan kuntien palvelun laatua; onko meillä sellainen infra, tarkoitan lähinnä rakennuskantaa, joka turvaa tulevaisuuden vanhuspalvelut ja huolehtii lähipalveluiden säilymisestä?

Laitilan kasvu ja nousu on suoraan verrannollinen siihen, miten yritykset menestyvät. Alkio pitää tiivistä yhteydenpitoa yrityksiin tärkeänä.

– Puhutaan elinvoimasta ja se ei sulje mitään pois. Pitäisikö kuitenkin edelleen puhua elinkeinojen kehittämisestä? Laitilassa on erinomaisia yrityksiä ja päättäjien on hyvä olla selvillä, onko niissä hankkeita, joilla ne voisivat laajentua ja kaivata kaupungin kumppanuutta.  Soten lähtö tuo tarpeen keskusteluttaa, mikä on Laitila jatkossa. Tarvitaan todennäköisesti ”Uutta Laitilaa”, missä tarpeiden ja palvelujen kartta muotoutuu uudelleen uusin painotuksin, myös päätöksenteko. Tarvitaan uudenlaista yhteistyötä kaikkien kesken.