Taidekoti Ylenin pihalla kunnostetaan patsaita

0
Väinö Ylenin näköispatsas on yksi kunnostettavista. Työssä taiteilija Nikolay Nikolov.

Kodisjoella sijaitsevan Taidekoti Ylenin patsaita entisöidään tänä kesänä. Tarkoitus on kunnostaa kaikki yhdeksän ulkona esillä olevaa patsaskokonaisuutta. Työn tekee Bulgariasta kotoisin oleva, yli kymmenen vuotta Suomessa asunut taiteilija Nikolay Nikolov.

– Ensin puhdistan ja korjaan patsaat. Yritän säilyttää niissä mahdollisimman tarkasti alkuperäisen muodon. Sitten patsaat maalataan ja lopuksi tulee vielä UV-lakka, niin että vesi ei pääse läpi, Nikolov kertoo.

Raumalla asuva Nikolov on kuvataiteilija ja kuvataideopettaja. Hän pitää Rauman kansalaisopistossa suosittua puutarhaveistoskurssia, jossa patsaita valmistetaan samalla tekniikalla kuin millä Ylenin patsaat on tehty. Lisäksi Nikolov opettaa piirustusta ja maalausta.

Väinö Ylen on ollut ahkera. Patsaista näkee taiteilijan kehityskaaren – uskon, että jos Ylen olisi saanut taidekoulutusta, hänestä olisi voinut tulla ihan huippu.

Taidekotia hallinnoivan Kodisjoen Taideyhdistyksen sihteerin Sinikka Suomisen mukaan nyt oli viimeinen hetki aloittaa patsaiden kunnostus.

– Niitä on korjattu viimeksi 2002. Meillä oli onnea, kun löysimme taiteilijan, joka osaa tehdä työn. Taidekodin omistaja eli Kodisjoen saarnahuonekunta antoi meille testamenttivaroja entisöintityöhön.

Kansantaiteilija Väinö Ylen (1908–2000) oli muurari ja maanviljelijä, joka eläkkeelle jäätyään ryhtyi tekemään patsaita kipsistä ja betonista. Ihmis- ja eläinhahmot kertovat vanhoista työtavoista ja arjen askareista. Kahdeksantoista vuoden aikana Ylen teki yli 500 työtä.

Taidekodin kesän vaihtuvassa näyttelyssä on esillä raumalaisen Kirsi Kuusiston tauluja. Kesän avajaisia vietetään 2.7. Museo on avoinna heinäkuussa viikonloppuisin.

2.-3.8. Ylenin pihalla järjestetään taideleiri 7-12 -vuotiaille lapsille. Päiväleirin teemana on luonto.

 

Lehtileikkeita 1960-luvulta astiKodisjoen Taideyhdistyksen sihteeri Sinikka Suominen on leikannut talteen Kodisjoesta kertovia lehtijuttuja 1960-luvulta asti. Hän on tallettanut lehtileikkeet huolellisesti isoihin kansioihin, joita kertyi kaikkiaan seitsemän. Kansiot ovat tänä kesänä nähtävissä Taidekoti Ylenissä.

– Täällä taidekodissa on myös Kodisjoen kunnan 1999 teettämiä selvityksiä kulttuurimaisemasta ja vanhasta rakennuskannasta. Sellaisen saa vaikka ottaa mukaan, Suominen sanoo.