Tipulan vanha puutarha sai uuden mahdollisuuden

0
Puutarhanhoito ei saa olla suorittamista, vaan nautinto, Maikki Autio sanoo.

Maikki Autio osti punaisen talonsa talvella 2015. Siihen asti vain kerrostalossa asunut musiikkipedagogi muutti Lahdesta Laitilaan. Seuraavana kesänä hän ymmärsi, että oli ostanut myös pihan ja puutarhan, vieläpä aika ison: tontti on lähemmäs 7000 neliötä.

Talo oli ollut kolme vuotta asumatta ja piha sen näköinen. Kaikkialla kasvoi nokkosta ja villivadelmaa, korkeaa juolavehnää ja ohdakkeita.

– Ensimmäisenä kesänä en tehnyt muuta kuin revin nokkosia ja vadelmia pois. Vähitellen aloin hahmottaa, että pihassa on kukkapenkkejä.

Punaisen, Tipulaksi ristityn tuvan emäntä on alusta asti halunnut kunnioittaa ympäristöä ja talon aikaisempaa omistajaa, kyläläisten puheissa lähes legendaksi noussutta Linda Lainetta. Tämä eli talossaan yli satavuotiaaksi ja teki loppuun asti puutarhatöitä. Laine on istuttanut suuren osan pensaista, puista ja perennoista, jotka nyt Aution hoivissa ovat nousseet uuteen kukoistukseen.

Kun pihassa vallan ottaneet nokkoset ja muut ei-toivotut vieraat oli häädetty, joka puolelta nousi yhä enemmän puutarhakasveja. Pionit, syysleimut, ruusupensaat, vanhat liljat, akileijat ja monet muut ovat nyt uskomattoman elinvoimaisia ja reheviä. Pihapiiri pursuilee vehreyttä jo alkukesästä ja tarjoaa silmänruokaa joka kulmasta. Puutarhassa hoidetut ja luonnontilaiset alueet ovat lomittain eikä tarkkarajaisia istutusalueita ole hyötykasveille tehtyjä istutuslaatikoita lukuun ottamatta.

– Haluan, että puutarha on monimuotoinen ja kaunis. Siellä pitää olla kontrasteja, tosi siistiä ja vapaana vyöryvää. Se ei saa olla mikään suorittamispaikka vaan paikka, jossa on hyvä olla.

Aution puutarhafilosofia on ihanan rento: vanhassa puutarhassa tehdään kasveille tilaa ja annetaan niiden kasvaa siinä, missä ne haluavat. Hän nimittää itseään mieluummin puutarhamuotoilijaksi kuin puutarhuriksi.

– Tämä on vielä paljolti opettelua. Puutarha opettaa minua.

Tipulan puutarhaa ei ole tehty isolla rahalla. Autio vierailee puutarhaliikkeissä harvoin ja jos käy, ostaa ennemmin siemeniä kuin valmiita kasveja. Edes kesäkukat eivät ole kertakäyttötavaraa, sillä niin ahkeraliisat, begoniat, pelargoniat kuin verenpisaratkin talvehtivat talon viileällä kuistilla.

Ensi sunnuntaina on mahdollisuus käydä katsomassa Tipulan puutarhaa. Se on yksi Avoimet puutarhat -päivän kohteista ja avoinna klo 12-17. Tapahtuma järjestetään keväällä perustetun Tipulan Kulttuuriyhdistyksen nimissä.

– Yhdistys perustettiin kaikkien kulttuurialan toimijoiden yhteiseksi. Tipulasta on tarkoitus tehdä paikka, joka kokoaa eri alojen taiteilijoita tekemään yhdessä – täällä voi esimerkiksi järjestää tilaisuuksia ja residenssitoimintaa. Yhdistyksessä on tällä hetkellä 50 jäsentä.

Tipulan puutarha on osoitteessa Vallijärventie 56.